Σαν σήμερα: Η απίστευτη ιστορία της Σακουντάλα Ντεβί - Όλοι την ξέρουν ως ο «Ανθρώπινος Υπολογιστής»
Κι όμως υπάρχουν ανάμεσά μας σούπερ ήρωες - Η Ινδή γυναίκα που είχε καλύτερη μνήμη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αποτελεί γεγονός πως ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι που έχουν δυνάμεις πιο... ιδιαίτερες από το συνηθισμένο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γράφαμε για την Joy Milne, τη γυναίκα που μπορεί να μυρίσει τις αρρώστιες και χάρη σε αυτήν δημιουργήθηκε τεστ που μπορεί αν διαγνώσει έγκαιρα τη νόσο του Πάρκινσον.
Σήμερα όμως θα θυμηθούμε μία άλλη γυναίκα, η οποία κι εκείνη θα μπορούσε να είχε (άνετα) μία θέση ανάμεσα στους υπερήρωες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Ο λόγος για τη Σακουντάλα Ντεβί, η οποία έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 21 Απριλίου του 2013, σε ηλικία 83 ετών και είχε σαν υπερδύναμη τη... μνήμη!.
Και όμως, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε τέτοια μνήμη που κατέληξε να γίνει αντικείμενο μελέτης από την επιστήμη καθώς μπορούσε να κερδίσει στους υπολογισμούς μέχρι και τους... υπολογιστές! Για αυτό και έμεινε στην Ιστορία με το παρατσούκλι «Ανθρώπινος Υπολογιστής»...

Ο πατέρας που την πίστεψε και την ανέδειξε
Η Σακουντάλα Ντεβί γεννήθηκε στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας στις 4 Νοεμβρίου 1929. Καταγόταν από οικογένεια πιστών Βραχμάνων με τον πατέρα της όμως να μην αντέχει την ιδέα να γίνει ιερέας. Αντί λοιπόν να ακολουθήσει τον δρόμο της θρησκείας, έκανε αυτό που ένιωθε πως του ταίριαζε περισσότερο. Έτσι έγινε... ακροβάτης σε τσίρκο!
Πέραν όμως της επαναστατικής του φύσης, απέδειξε πως είχε και καλό «μάτι» καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε ότι η κόρη του δεν ήταν σαν τα υπόλοιπα παιδιά αλλά κάτι πολύ ξεχωριστό. Το δυνατό μνημονικό της Σακουντάλα έγινε το «εισιτήριο» ολόκληρης της οικογένειας για μία καλύτερη ζωή καθώς ο κύριος Ντεβί εγκατέλειψε την... αμφιλεγόμενης επιτυχίας καριέρα του στο τσίρκο και επένδυσε στο απίστευτο ταλέντο της κόρης του, κάτι που πιθανότατα δεν μετάνιωσε ποτέ. Από τις εμφανίσεις σε τσίρκα και παζάρια, η οικογένεια Ντεβί άρχισε να οργανώνει περιοδείες επίδειξης των ικανοτήτων της Σακουντάλα σε ολόκληρη την Ινδία οι οποίες γρήγορα μετατράπηκαν σε τουρ σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση το Λονδίνο.
Στα μέσα της δεκαετίας του '60 η διάσημη πλέον ανά την υφήλιο Ινδή αριθμομνήμων παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της δημόσιο υπάλληλο Παριτός Μπανερτζί, με τον οποίο χώρισε το 1979. Πέραν όμως της προσωπικής της ζωής, κύριο μέλημα είχε την ανάπτυξη του μοναδικού της ταλέντου, κάτι που την οδήγησε σε πραγματικά υπεράνθρωπα κατορθώματα.

Πιο γρήγορη και από τους υπολογιστές
Το 1977 αναμετρήθηκε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στις ΗΠΑ για το ποιος από τους δύο θα βρει γρηγορότερα την κυβική ρίζα του αριθμού 188.132.517, και τον νίκησε. Την ίδια χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Ντάλας κατάφερε να βρει την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. Η απάντησή της ήταν ο αριθμός 546.372.891 και επιβεβαιώθηκε απόλυτα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου Univac 101, που χρειάστηκε... κάποια επιπλέον δευτερόλεπτα για να λύσει το ίδιο πρόβλημα.
Στις 18 Ιουνίου του 1980, η Σακουντάλα Ντεβί πολλαπλασίασε δύο αριθμούς με 13 ψηφία (7.686.369.774.870 Χ 2.465.099.745.779), τους οποίους επέλεξε τυχαία ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής του «Ιμπέριαλ Κόλετζ» του Λονδίνου και έδωσε τη σωστή απάντηση (18.947.668.177.995.426.462.773.730) μέσα σε 28 δευτερόλεπτα! Ε, δεν χρειαζόταν κάτι άλλο! Το γεγονός αυτό καταχωρήθηκε το 1982 και επίσημα στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.
Η περίπτωσή της ήταν τόσο ξεχωριστή που απασχόλησε και την επιστήμη. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1988 έγινε αντικείμενο μελέτης από τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Άρθουρ Τζένσεν, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο».
Η Σακουντάλα Ντεβί ασχολήθηκε ακόμη με την αστρολογία και έγραψε βιβλία μαγειρικής, αστρολογίας, καθώς και μυθιστορήματα. Τελικά, έφυγε από τη ζωή στη γενέτειρά της, σαν σήμερα, στις 21 Απριλίου του 2013, σε ηλικία 83 ετών.