«Sleepovers»: Το νέο trend διανυκτέρευσης μαθητών στα σχολεία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων
Η ΟΙΕΛΕ τονίζει την πλήρη έλλειψη προστασίας των εκπαιδευτικών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «ξέφραγο αμπέλι» και «νόμο του φόβου και της σιωπής».

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) εκφράζει έντονη ανησυχία και καταγγέλλει μια νέα, δυνητικά επικίνδυνη τάση που παρατηρείται σε ιδιωτικά σχολεία, ιδίως νηπιαγωγεία: την επιβολή διανυκτερεύσεων μαθητών ("sleepovers") στους εκπαιδευτικούς, συχνά υπό την απειλή απόλυσης σε περίπτωση άρνησης. Η ΟΙΕΛΕ τονίζει την πλήρη έλλειψη προστασίας των εκπαιδευτικών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «ξέφραγο αμπέλι» και «νόμο του φόβου και της σιωπής».
«Τρέλα» γονέων και αδιαφορία διοικήσεων: Εκβιασμός εκπαιδευτικών για νυχτερινή φύλαξη
Η ΟΙΕΛΕ αποκαλύπτει ότι η πρωτοβουλία για τα «sleepovers» φαίνεται να προέρχεται κυρίως από γονείς που επιθυμούν για τα παιδιά τους εμπειρίες «χολυγουντιανής ταινίας», αδιαφορώντας όμως για τους κινδύνους αλλά και για τις επιπτώσεις στους εργαζομένους.
Όπως καταγγέλλεται οι διοικήσεις των σχολείων, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις, υιοθετούν τις διανυκτερεύσεις χωρίς να εξετάζουν το θεσμικό πλαίσιο ή τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται να συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες, χωρίς να αμείβονται για την υπερωριακή και νυχτερινή τους απασχόληση, και αναγκάζονται να περνούν τη νύχτα μακριά από τις οικογένειές τους, υπό την απειλή της απόλυσης.
Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να διαχειριστούν τις ειδικές συνθήκες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας για τα παιδιά, ούτε έχουν επιμορφωθεί για την εφαρμογή των αυστηρών όρων ασφαλείας που απαιτούνται για μια νυχτερινή λειτουργία.
Ανύπαρκτες οδηγίες ασφαλείας: Έλλειψη προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι σπάνιες σε σχολεία διεθνώς, λόγω των σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλεια. Αναφερόμενη σε αυστηρά guidelines που εφαρμόζονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία όπου πραγματοποιούνται κάποιες τέτοιες δράσεις, η Ομοσπονδία καταγράφει μια σειρά από απαραίτητα μέτρα που απουσιάζουν εντελώς από τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία/νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με έκθεση του Nottinghamshire County Council, τα σχολικά κτήρια δεν έχουν σχεδιαστεί για νυχτερινή χρήση και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν επαρκή μέτρα προστασίας. Οι εκπαιδευτικές αρχές στις χώρες αυτές συνιστούν:
- Ειδικά μέτρα πυρασφάλειας
- Λεπτομερή Εκτίμηση Κινδύνου (Risk assessment) που να λαμβάνει υπόψη πληροφορίες για τον ύπνο των μαθητών, συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά ζητήματα συμπεριφοράς, αλλεργίες, νυχτερινές τάσεις (υπνοβασία, ενούρηση) και ειδικές ανάγκες.
- Επαρκή παροχή Πρώτων Βοηθειών με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.
- Ειδικές πρόνοιες για την πρόσβαση προσωπικού και μαθητών σε τουαλέτες, νερό και φαγητό, ρύθμιση της θερμοκρασίας δωματίου και κατάλληλο εξοπλισμό ύπνου για τα παιδιά.
Έκκληση για καταγγελίες: Στόχος η ασφάλεια των μαθητών και η προστασία των εκπαιδευτικών
Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ευαισθησία των ιδιωτικών σχολείων/νηπιαγωγείων και ορισμένων γονέων για τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, καλεί τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες στην ΟΙΕΛΕ.
Η Ομοσπονδία δεσμεύεται να προωθήσει τις καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των εμπλεκόμενων σχολείων. Τέλος, η ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τέτοιες δραστηριότητες, καθιστώντας τις παράνομες και επικίνδυνες.