Συναγερμός στις ΗΠΑ: 21 άτομα προσβλήθηκαν από E coli αφού κατανάλωσαν νωπό αγελαδινό γάλα
Η επικίνδυνη τάση που έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα για την υγεία.

Έξι παιδιά συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 21 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από λοιμώξεις τύπου E. coli και καμπυλοβακτηριδίου μετά την κατανάλωση νωπού αγελαδινού γάλακτος σε μια φάρμα στη Φλόριντα.
Από τους 21 ανθρώπους, επτά χρειάστηκε να νοσηλευθούν και τουλάχιστον δύο αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα 04/08 το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε εάν ανάμεσα στους ανθρώπους που χρειάστηκαν νοσηλεία συμπεριλαμβάνονται και παιδιά.
«Οι πρακτικές υγιεινής σε αυτό το αγρόκτημα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία λόγω του αριθμού των κρουσμάτων», αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.
Η επικίνδυνη τάση στα social
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο Associated Press, το τελευταίο διάστημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από κόσμο που παροτρύνει τους χρήστες να καταναλώνουν νωπό γάλα γεγονός που έχει καταστεί μια αρκετά επικίνδυνη τάση.
ΟΙ Αρχές των ΗΠΑ κρούν από την πλευρά τους τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από την κατανάλωση μη παστεριωμένων προϊόντων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι το νωπό γάλα είναι ένα από τα «πιο επικίνδυνα» τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν οι άνθρωποι.
Το νωπό γάλα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και νοσηλείες λόγω επικίνδυνων βακτηρίων όπως το καμπυλοβακτήριο, η λιστέρια, η σαλμονέλα και το E. coli, σύμφωνα με έρευνα. Οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές παθήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης μιας απειλητικής για τη ζωή μορφής νεφρικής ανεπάρκειας. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.
«Εφηύραμε την παστερίωση για κάποιο λόγο», δήλωσε ο Keith Schneider, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Είναι εξωφρενικό που συμβαίνει αυτό» συμπλήρωσε.
Στη Φλόριντα, η πώληση και η διανομή νωπού γάλακτος για ανθρώπινη κατανάλωση είναι παράνομη, αλλά οι πωλητές λιανικής παρακάμπτουν την απαγόρευση επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα τους πωλούνται για τροφή κατοικίδιων ζώων. «Όλοι γνωρίζουν ότι το πωλούν για ανθρώπινη κατανάλωση», ξεκαθάρισε ο Schneider.