Συνταγή για μπάμιες λαδερές στον φούρνο
Ιδανικό για όσους αγαπούν τα λαδερά, με γεύση απλή αλλά πλούσια, τέλειο για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Οι μπάμιες λαδερές στον φούρνο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά. Πρόκειται για ένα υγιεινό, χορτοφαγικό πιάτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και γεύση. Οι μπάμιες μαγειρεύονται με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο, ενώ το ξύδι βοηθά να κρατηθούν τρυφερές και χωρίς «γλίτσα». Το φαγητό ψήνεται στο φούρνο μέχρι να μελώσει, δημιουργώντας ένα υπέροχο άρωμα. Σερβίρεται ζεστό ή και χλιαρό, συνοδεία φέτας και ψωμιού. Ιδανικό για όσους αγαπούν τα λαδερά, με γεύση απλή αλλά πλούσια. Τέλειο για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Υλικά
- 1 κιλό μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκι)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη (για να ισορροπήσει η οξύτητα της ντομάτας)
Εκτέλεση
- Καθάρισε τις μπάμιες (αν είναι φρέσκες): κόψε το κοτσανάκι σε κωνικό σχήμα χωρίς να τις πληγώσεις. Τις ραντίζεις με το ξύδι και τις αφήνεις στον ήλιο ή σε σουρωτήρι για 1 ώρα να «στεγνώσουν» και να μην βγάλουν γλίτσα στο μαγείρεμα.
- Σοτάρεις σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο από το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτεις τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, και σιγοβράζεις για 10 λεπτά.
- Ρίχνεις τις μπάμιες στο ταψί, προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύεις απαλά.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να μελώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό κατά το ψήσιμο.
- Πασπαλίζεις με μαϊντανό και σερβίρεις με φέτα και ψωμί!