Συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί της γιαγιάς
Το όνομά του σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε», πιθανώς από τη νοστιμιά ή την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας Ιμάμης, θρησκευτικός ηγέτης στον μουσουλμανικό κόσμo, λιποθύμησε («μπαϊλντί» στα τουρκικά σημαίνει λιποθύμησε) όταν του σέρβιραν αυτό το πιάτο. Οι εκδοχές ποικίλουν: άλλοι λένε πως έπαθε από την υπερβολική νοστιμιά, άλλοι από τη μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου που χρησιμοποίησε η σύζυγός του, και άλλοι επειδή έμαθε πόσο ακριβό ήταν το λάδι! Όπως και να έχει, το όνομα έμεινε και μαζί του κι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της μικρασιατικής κουζίνας.
Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της πολίτικης κουζίνας με ρίζες στη Μικρά Ασία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Eίναι χαρακτηριστικό δείγμα της νηστίσιμης, μερακλίδικης μαγειρικής των γιαγιάδων της Πόλης, με απλά υλικά: μελιτζάνες, κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα, όλα μελωμένα σε πλούσιο ελαιόλαδο. Αποτυπώνει τη σοφία της εποχικής, φυτικής διατροφής, με έντονο άρωμα Ανατολής και σπιτικής θαλπωρής. Σερβίρεται καλύτερα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ιμάμ Μπαϊλντί της γιαγιάς
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 4 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 4 ντομάτες ώριμες (τριμμένες ή ψιλοκομμένες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για το τηγάνισμα)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι & πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγη κανέλα ή μπαχάρι για άρωμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζεις τις μελιτζάνες
Τις πλένεις, τις κόβεις κατά μήκος στη μέση και τις χαράζεις ελαφρώς στο εσωτερικό (χωρίς να τις κόψεις τελείως). Τις αλατίζεις και τις αφήνεις σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένεις και τις σκουπίζεις καλά.
Τις τηγανίζεις ή ψήνεις
Τις τηγανίζεις σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν ή τις αλείφεις με λίγο λάδι και τις ψήνεις στο φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά.
Ετοιμάζεις τη γέμιση
Σε κατσαρόλα σοτάρεις τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα και γλυκά. Προσθέτεις το σκόρδο, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και (αν θέλεις) λίγη κανέλα ή μπαχάρι. Σιγοβράζεις 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, ρίχνεις τον μαϊντανό.
Γεμίζεις τις μελιτζάνες
Τις τοποθετείς σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τις γεμίζεις με τη σάλτσα.
Ψήνεις
Ρίχνεις λίγο νερό στο ταψί (1/2 ποτήρι), περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φέτα και φρέσκο ψωμί.