Συνταγή για λαχταριστούς παντζαροκεφτέδες
Μια εύκολη συνταγή που ξεχωρίζει τόσο σε γεύση όσο και σε χρώμα και ένας έξυπνος τρόπος για να φάνε τα παιδιά σας λαχανικά.

Οι παντζαροκεφτέδες είναι μια νόστιμη και υγιεινή πρόταση, ιδανική για χορτοφάγους και όχι μόνο. Φτιάχνονται με βρασμένα τριμμένα παντζάρια, κρεμμύδι, μυρωδικά και λίγο αλεύρι ή φρυγανιά για να δέσει το μείγμα. Πλάθονται εύκολα και μπορούν να ψηθούν στον φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή ή να τηγανιστούν για τραγανό αποτέλεσμα. Η γλυκιά γεύση του παντζαριού συνδυάζεται υπέροχα με δροσερό γιαούρτι ή σάλτσα ταχινιού. Είναι ιδανικοί για μεζέ, συνοδευτικό ή ακόμα και ως κύριο πιάτο. Μια εύκολη συνταγή που ξεχωρίζει τόσο σε γεύση όσο και σε χρώμα.
Υλικά (για 10–12 τεμάχια):
- 3 μέτρια παντζάρια βρασμένα και τριμμένα στον τρίφτη
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 αυγό (ή 1 κ.σ. λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό για vegan εκδοχή)
- 3–4 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη (ανάλογα με την υγρασία του μείγματος)
- 2 κ.σ. φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός
- 1/2 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά, ταιριάζει υπέροχα)
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα ή άλειμμα στο ταψί)
Εκτέλεση
Ετοίμασε τα υλικά
Βράσε τα παντζάρια (αν δεν είναι έτοιμα), άφησέ τα να κρυώσουν, καθάρισέ τα και τρίψε τα στον χοντρό τρίφτη.
Σοτάρισμα (προαιρετικό)
Αν θέλεις πιο απαλή γεύση, σοτάρισε ελαφρώς το κρεμμύδι με λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. Διαφορετικά, βάλε το ωμό.
Ανακάτεψε
Σε ένα μπολ βάλε τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Πρόσθεσε το αλεύρι ή τη φρυγανιά σιγά-σιγά, μέχρι να δέσει το μείγμα. Θέλουμε να μπορούμε να πλάσουμε κεφτέδες χωρίς να κολλάνε.
Πλάσιμο
Πλάσε κεφτεδάκια με βρεγμένα χέρια. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, πρόσθεσε λίγη ακόμη φρυγανιά.
Τρόποι ψησίματος
- Στον φούρνο (πιο ελαφριοί)
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C. Στρώνεις λαδόκολλα σε ταψί, αλείφεις με λίγο λάδι, τοποθετείς τους κεφτέδες και ψήνεις για 20–25 λεπτά, γυρίζοντάς τους στη μέση.
- Στο τηγάνι (πιο τραγανοί)
Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζεις τους κεφτέδες σε μέτρια φωτιά, περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρισμα
Ταιριάζουν υπέροχα με δροσερό γιαούρτι με λεμόνι ή ταχίνι, σαλάτα, ή και μέσα σε πίτα σαν φαλάφελ.