Φαβοκεφτέδες Σαντορίνης
Ένα υπέροχο, παραδοσιακό νησιώτικο πιάτο, που αξιοποιεί τη διάσημη φάβα του νησιού και μετατρέπεται σε πεντανόστιμους κεφτέδες , ιδανικοί για μεζέ ή κυρίως πιάτο.

Οι φαβοκεφτέδες είναι μια αυθεντική γεύση της Σαντορίνης, εμπνευσμένη από το πιο διάσημο προϊόν του νησιού: τη φάβα. Αυτοί οι χρυσαφένιοι κεφτέδες, φτιαγμένοι από πουρέ φάβας, αρωματικά μυρωδικά και φρέσκο κρεμμύδι, αποτελούν ιδανικό καλοκαιρινό μεζέ. Σερβίρονται τραγανοί, με λεμόνι ή γιαούρτι, και φέρνουν στο πιάτο την απλότητα και τη νοστιμιά της κυκλαδίτικης κουζίνας. Η Σαντορίνη, με τη μοναδική της ηφαιστειακή γη, προσφέρει μια φάβα εξαιρετικής ποιότητας, που δίνει σε αυτό το πιάτο ξεχωριστή γεύση και αυθεντικότητα, συνδέοντας τη μαγειρική με την παράδοση του νησιού.
Υλικά (για περίπου 20 μικρούς κεφτέδες)
- 250 γρ. φάβα (κατά προτίμηση Σαντορίνης)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (και 1 ακόμα αν θες να σοτάρεις μέσα)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 1/2 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζ. άνηθος ή δυόσμος (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και επιπλέον για το πλάσιμο)
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζεις τη φάβα
- Ξεπλένεις καλά τη φάβα και τη βράζεις με μπόλικο νερό και 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πιει τα υγρά της (περίπου 40-50 λεπτά). Πολτοποιείς (με κουτάλα ή μπλέντερ χειρός) μέχρι να γίνει πουρές. Αφήνεις να κρυώσει.
- Αν έχεις ήδη έτοιμη φάβα (π.χ. από την προηγούμενη μέρα), μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις απευθείας!
Βήμα 2: Φτιάχνεις το μείγμα
- Σε ένα μπολ βάζεις τον πουρέ φάβας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (ωμό ή σοταρισμένο), τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την ρίγανη και όποια άλλα μυρωδικά θες. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι. Ανακατεύεις μέχρι να έχεις ένα σχετικά σφιχτό μείγμα που να πλάθεται.
- Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι ή άφησέ το λίγο στο ψυγείο να σφίξει.
Βήμα 3: Πλάσιμο & τηγάνισμα
- Με αλευρωμένα χέρια πλάθεις μικρούς κεφτέδες ή κουταλιές (σαν μπαλίτσες). Τους αλευρώνεις ελαφρώς και τους τηγανίζεις σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί εξωτερικά.
- Το λάδι πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ώστε να μην λιώσουν.
Βήμα 4: Σερβίρισμα
Τοποθέτησέ τους σε απορροφητικό χαρτί και σέρβιρέ τους ζεστούς με λεμόνι και (αν θες) συνοδευτικά όπως:
- γιαούρτι με δυόσμο
- ντιπ μελιτζάνας ή ταχίνι
- χωριάτικη σαλάτα