Λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες στο Air Fryer
Το air fryer τους δίνει τραγανή υφή εξωτερικά και αφράτη μέσα, με ελάχιστες θερμίδες.

Οι κολοκυθοκεφτέδες στο air fryer είναι μια ελαφριά, υγιεινή και πεντανόστιμη επιλογή για μεζέ ή κυρίως γεύμα. Με βάση τα τριμμένα κολοκυθάκια, τη φέτα, τα μυρωδικά και λίγο αλεύρι, το μείγμα πλάθεται εύκολα και ψήνεται χωρίς τηγάνι και περιττά λάδια. Το air fryer τους δίνει τραγανή υφή εξωτερικά και αφράτη μέσα, με ελάχιστες θερμίδες. Ιδανικοί για συνοδευτικό με γιαούρτι ή μέσα σε πίτα με λαχανικά. Έτοιμοι σε 30 λεπτά, είναι τέλειοι για χορτοφάγους ή όσους προσέχουν τη διατροφή τους, χωρίς να στερούνται γεύση.
Υλικά
- 3 μέτρια κολοκυθάκια (≈ 600 g), τριμμένα
- ½ κ.γ. αλάτι (για στράγγισμα) + λίγο επιπλέον
- 120 g φέτα, θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 ΚΣ φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 ΚΣ άνηθος, ψιλοκομμένος
- 4 – 5 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο (για το μείγμα)
- Σπρέι ελαιολάδου (για τον κάδο του air fryer)
(προαιρετικά)
- 2 ΚΣ τρίμμα ψωμιού ή panko (για πιο τραγανό αποτέλεσμα)
Εκτέλεση
Στράγγισμα κολοκυθιών
- Τρίψε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Ανακάτεψέ τα με ½ κ.γ. αλάτι και άφησέ τα σε σουρωτήρι 10 ′.
- Στύψε τα καλά με τα χέρια ή σε τουλπάνι – θέλεις να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό.
Ζύμη
- Σε μεγάλο μπολ βάλε τα κολοκυθάκια, αυγά, φέτα, φρέσκα κρεμμυδάκια, δυόσμο, άνηθο, πιπέρι και 1 ΚΣ ελαιόλαδο.
- Ανακάτεψε. Πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ· ξεκίνα με 4 ΚΣ και, αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, ρίξε λίγη ακόμη ή το τρίμμα ψωμιού. Πρέπει να πλάθεται χωρίς να κολλάει υπερβολικά.
Πλάσιμο
- Πλάσε μικρά μπαλάκια (περί τα 25 g) και πίεσέ τα ελαφρά να γίνουν πλακέ.
- Άπλωσέ τα σε ταψάκι/λαδόκολλα όσο ζεσταίνεται το Air Fryer.
Ψήσιμο στο Air Fryer
- Προθέρμανε τον κάδο στους 190 °C για 3 ′.
- Ψέκασε ελάχιστο ελαιόλαδο στη σχάρα.
- Τοποθέτησε τους κολοκυθοκεφτέδες σε μία στρώση (μην ακουμπάνε).
- Ψήσε 10 ′ – 12 ′ συνολικά, γυρνώντας στα 6 ′. Θες χρυσαφί εξωτερικό & εσωτερικό που να δένει.
- Επανάλαβε για τις επόμενες παρτίδες.
Tips & Παραλλαγές
- Χωρίς γλουτένη: αντικατέστησε το αλεύρι με αλεύρι ρυζιού + 1 ΚΣ κορνφλάουρ.
- Βέγκαν: αφαίρεσε φέτα/αυγά. Δέσε με 1 ΚΣ λιναρόσπορο σε σκόνη + 3 ΚΣ νερό (αφήνεις 10 ′ να γίνει «gel») και ενίσχυσε με 2 ΚΣ διατροφική μαγιά για «τυρένια» γεύση.
- Τραγανό φινίρισμα: άλειψε ελαφρά με ελαιόλαδο ή ψέκασε ξανά στα 8 ′.
- Καρυκεύματα: λίγο κύμινο ή καπνιστή πάπρικα δίνουν έξτρα βάθος.
Σερβίρισμα
- Με δροσερό τζατζίκι, γιαούρτι με λεμόνι & μέντα ή σάλτσα γιαουρτιού-ταχίνι.
- Σαν meze με ντομάτα, κρίθινα παξιμαδάκια και ελίτσες.
- Μέσα σε πίτα μαζί με λαχανικά για γρήγορο veggie σουβλάκι.
