Εύκολη σφακιανή πίτα με μυζήθρα και μέλι
Συχνά σερβίρεται με μέλι από πάνω, δημιουργώντας έναν γλυκοαλμυρό συνδυασμό που ξεχωρίζει.

Η σφακιανή πίτα είναι μια παραδοσιακή κρητική λιχουδιά, γνωστή για την απλότητά της και την αυθεντική της γεύση. Φτιάχνεται με απλή ζύμη από αλεύρι, λάδι και νερό, γεμισμένη με ξινομυζήθρα ή μαλακή μυζήθρα και ψήνεται στο τηγάνι, χωρίς φούρνο. Το αποτέλεσμα είναι μια λεπτή, εύκαμπτη πίτα με διακριτικά αλμυρή γέμιση και υπέροχη υφή. Συχνά σερβίρεται με μέλι από πάνω, δημιουργώντας έναν γλυκοαλμυρό συνδυασμό που ξεχωρίζει. Είναι ιδανική για πρωινό, κολατσιό ή και ως μεζές. Με λίγα υλικά και απλή εκτέλεση, η σφακιανή πίτα αποδεικνύει πως η νοστιμιά κρύβεται στην απλότητα.
Υλικά (για 4-5 μικρές πίτες)
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 120 ml χλιαρό νερό (περίπου)
- 200 γρ. ξινομυζήθρα ή μαλακή μυζήθρα (ή ανάμειξη με ανθότυρο)
- Μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Ζύμη
- Σε μπολ ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε λίγο-λίγο το νερό και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Κάλυψε τη ζύμη και άφησέ τη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Προετοιμασία γέμισης
Σε ένα μπολ, λιώσε καλά τη μυζήθρα με πιρούνι. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγη ρίγανη ή δυόσμο (προαιρετικά).
Άνοιγμα πίτας
- Χώρισε τη ζύμη σε 4-5 μπαλάκια.
- Άνοιξε το καθένα σε λεπτό δίσκο (περίπου 15 εκ. διάμετρο).
- Βάλε στο κέντρο 1-2 κουταλιές από το τυρί.
- Κλείσε σαν πουγκί και μετά ξανάνοιξέ το απαλά με τον πλάστη ώστε να γίνει λεπτή πίτα (χωρίς να βγει το τυρί έξω).
Ψήσιμο
- Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λάδι ή με λίγο ελαιόλαδο/βούτυρο).
- Ψήσε κάθε πίτα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει φουσκάλες.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε ζεστές τις πίτες με μέλι από πάνω (ή και σκέτες αν τις θες αλμυρές).