Αυγά benedict με σπιτική σάλτσα Ολαντέζ
Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για ένα χορταστικό και εκλεπτυσμένο πρωινό ή μεσημεριανό.

Τα αυγά Benedict είναι το απόλυτο brunch πιάτο, συνδυάζοντας ποσαρισμένα αυγά, καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον, τραγανό ψωμί και βελούδινη σάλτσα ολαντέζ. Η σπιτική ολαντέζ – με κρόκους αυγών, βούτυρο και λεμόνι – φτιάχνεται σε μπεν μαρί και απογειώνει τη γεύση με την κρεμώδη, λεμονάτη υφή της. Το κλειδί είναι ο σωστός χρόνος στο ποσάρισμα, ώστε ο κρόκος να παραμείνει ρευστός. Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για ένα χορταστικό και εκλεπτυσμένο πρωινό ή μεσημεριανό. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται τέλεια με καφέ ή ένα ποτήρι αφρώδες κρασί.
Υλικά (για 2 άτομα – 4 κομμάτια)
Για τη σάλτσα ολαντέζ
- 3 κρόκοι αυγών
- 120 γρ. βούτυρο (κλαριφιέ – λιωμένο και καθαρισμένο από το γάλα του)
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού (ή λευκό ξίδι)
- Αλάτι & λευκό πιπέρι
Για τα Eggs Benedict
- 2 αγγλικά μάφιν ή 4 φέτες από χωριάτικο ψωμί ή ψωμί του τοστ
- 4 αυγά (για ποσάρισμα)
- 4 φέτες καπνιστό ζαμπόν, μπέικον ή σολομό (αν θέλεις παραλλαγή)
- Ξίδι για το βράσιμο των αυγών (1-2 κ.σ.)
- Λίγο βούτυρο για άλειμμα ψωμιού
Εκτέλεση
Ετοιμασία σάλτσας Ολαντέζ
- Σε μπεν μαρί (ένα μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει ελαφρώς), βάζεις τους κρόκους αυγών.
- Προσθέτεις τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
- Ανακατεύεις συνεχώς με σύρμα (για 2-3 λεπτά) μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
- Ρίχνεις σιγά-σιγά το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια λεία, παχύρρευστη σάλτσα.
- Διορθώνεις με λίγο αλάτι, πιπέρι και αν θέλεις επιπλέον λεμόνι. Τη διατηρείς ζεστή, όχι καυτή.
- Αν κόψει η σάλτσα, πρόσθεσε 1 κ.γ. κρύο νερό και χτύπα ζωηρά.
Ποσάρισμα αυγών
- Σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, προσθέτεις λίγο ξίδι.
- Σπάσε κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολ.
- Δημιούργησε μια μικρή «δίνη» στο νερό με ένα κουτάλι και ρίξε προσεκτικά το αυγό στο κέντρο.
- Άφησέ το για περίπου 2½-3 λεπτά (ο κρόκος πρέπει να είναι ρευστός).
- Βγάλε το αυγό με τρυπητή κουτάλα και άφησέ το σε απορροφητικό χαρτί.
Συναρμολόγηση
- Ψήσε τα μάφιν ή το ψωμί και άλειψέ τα με λίγο βούτυρο.
- Πρόσθεσε μία φέτα ζαμπόν ή μπέικον.
- Από πάνω τοποθέτησε ένα ποσαρισμένο αυγό.
- Ρίξε αρκετή σάλτσα ολαντέζ και – αν θες – πασπάλισε με λίγη πάπρικα ή σχοινόπρασο.
Tips
- Η σάλτσα δεν πρέπει να βράσει γιατί κόβει.
- Μπορείς να φτιάξεις τη σάλτσα και με μπλέντερ, αν θες γρήγορη εκδοχή.
- Αν προτιμάς κάτι πιο ελαφρύ, δοκίμασε με αβοκάντο αντί για ζαμπόν.
