Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια (για αρχάριες και αρχάριους)
Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο για τις ζεστές ημέρες. Πως θα το φτιάξετε βήμα - βήμα.

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια... η μυρωδιά τους γεμίζει την κουζίνα και μας γυρνάει πίσω, τότε που όλα ήταν απλά. Ήταν το πιο αγαπημένο μας φαγητό , ζεστό, τραγανό, με τη μαμά να σπάει τα αυγά προσεκτικά πάνω στο τηγάνι και να λέει «μην καείς». Οι πατάτες ψιλοκομμένες στο χέρι, με μπόλικο αλάτι, και ο κρόκος να λιώνει επάνω τους σαν σάλτσα αγάπης. Τρώγαμε με τα δάχτυλα, με ψωμί χωριάτικο, και γελούσαμε δυνατά. Ήταν γεύση, ήταν ασφάλεια, ήταν παιδικά μεσημέρια που μοσχοβολούσαν φροντίδα. Και τώρα, κάθε φορά που τις φτιάχνουμε, νιώθουμε ξανά παιδιά.
Υλικά (για 2 μερίδες)
- 4 μέτριες πατάτες
- 4 αυγά
- Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
- Αλάτι
Προαιρετικά: ρίγανη, πάπρικα ή φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Καθάρισμα και κοπή των πατατών
- Καθάρισε τις πατάτες και πλύνε τες καλά.
- Κόψε τες σε λεπτές φέτες ή μπαστουνάκια, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται για να τηγανιστούν σωστά.
2. Στέγνωμα
Βάλε τις κομμένες πατάτες σε καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και στέγνωσέ τες καλά. Έτσι θα γίνουν πιο τραγανές στο τηγάνισμα.
3. Τηγάνισμα πατατών
- Βάλε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και ζέστανέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίξε λίγες-λίγες τις πατάτες (όχι όλες μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία) και τηγάνισέ τες για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάλε τες σε πιάτο με χαρτί κουζίνας και ρίξε αλάτι όσο είναι ζεστές.
4. Αυγά μάτια
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάλε λίγο λάδι (1-2 κουταλιές).
- Σπάσε προσεκτικά τα αυγά μέσα, ένα-ένα, και άφησέ τα να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να «δέσει» το ασπράδι αλλά να μείνει ρευστός ο κρόκος (ή περισσότερο, αν τα θέλεις πιο σφιχτά).
- Ρίξε αλάτι πάνω στα αυγά.
5. Σερβίρισμα
- Βάλε τις πατάτες σε πιάτο και από πάνω τα αυγά.
- Αν θέλεις, πασπάλισε λίγη ρίγανη, λίγη γλυκιά πάπρικα ή λίγη τριμμένη φέτα.
Tips
- Αν θέλεις πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείς να ψήσεις τις πατάτες στον φούρνο με λίγο λάδι.
- Μη γυρίζεις συνέχεια τις πατάτες – άφησέ τες να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά πριν τις ανακατέψεις.