Συνταγή για παραδοσιακό καγιανά (στραπατσάδα)
Ιδανικό πιάτο για πρωινό, ελαφρύ γεύμα ή καλοκαιρινό δείπνο, και αποτελεί γευστική ανάμνηση από τις κουζίνες της ελληνικής επαρχίας.

Ο καγιανάς, ή στραπατσάδα, είναι μια απλή και παραδοσιακή ελληνική συνταγή που αγαπιέται για τη νοστιμιά και την ευκολία της. Φτιάχνεται με λίγα υλικά: αυγά, ώριμες ντομάτες, ελαιόλαδο και προαιρετικά φέτα. Η ντομάτα σιγοβράζει μέχρι να μελώσει και στη συνέχεια προστίθενται τα αυγά, που ανακατεύονται απαλά μέχρι να δέσουν. Η φέτα προσθέτει έξτρα γεύση και αλμύρα. Σερβίρεται ζεστός, με ψωμί για βούτες. Είναι ιδανικό πιάτο για πρωινό, ελαφρύ γεύμα ή καλοκαιρινό δείπνο, και αποτελεί γευστική ανάμνηση από τις κουζίνες της ελληνικής επαρχίας.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 4 αυγά
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονκασέ)
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο.
- Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες και τις σιγοβράζεις για 8-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα.
- Σπας τα αυγά κατευθείαν πάνω στη σάλτσα και ανακατεύεις απαλά για να αναμειχθούν (σαν να τα «στραπατσάρεις»).
- Μαγειρεύεις μέχρι να δέσουν τα αυγά, αλλά να μη στεγνώσουν εντελώς.
- Αν θέλεις, προσθέτεις τη φέτα και αφήνεις 1-2 λεπτά να λιώσει ελαφρώς.
- Πασπαλίζεις με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Σερβίρισμα
Συνοδεύεται ιδανικά με χωριάτικο ψωμί ή παξιμάδι.