Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυριά & τηγανισμένοι σε κουρκούτι
Είναι ένας συνδυασμός απλότητας και νοστιμιάς που απογειώνει κάθε τραπέζι από μεσημεριανό μεζέ μέχρι απογευματινό συνοδευτικό με φίλους.

Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυριά και τηγανισμένοι σε κουρκούτι είναι ένας κλασικός, καλοκαιρινός ουζομεζές με αρωματική φινέτσα. Η γέμιση με φέτα, ανθότυρο, μυρωδικά και ξύσμα λεμονιού «κλειδώνει» μέσα στους τρυφερούς ανθούς, ενώ το παγωμένο κουρκούτι με μπίρα ή σόδα τους χαρίζει απόλυτη τραγανότητα. Σερβίρονται ζεστοί, με μια σταγόνα λεμόνι και συνοδεύουν ιδανικά μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτηράκι ούζο. Είναι ένας συνδυασμός απλότητας και νοστιμιάς που απογειώνει κάθε τραπέζι από μεσημεριανό μεζέ μέχρι απογευματινό συνοδευτικό με φίλους. Ελληνική γεύση στο απόγειό της!
Υλικά
Για τους κολοκυθοανθούς
- 20 φρέσκοι κολοκυθοανθοί (διαλεγμένοι νωρίς το πρωί, τραγανοί και κλειστοί)
- Ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισμα
Γέμιση τυριών
- 150 g φέτα, θρυμματισμένη
- 100 g ανθότυρο ή ξηρή μυζήθρα, θρυμματισμένη
- 50 g γραβιέρα (ή κεφαλοτύρι), τριμμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από ½ λεμόνι (προαιρετικά)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κουρκούτι
- 130 g (≈1 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 g (≈½ φλ.) κορν φλάουρ – δίνει έξτρα τραγανότητα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 200 ml παγωμένη μπίρα ή ανθρακούχο νερό
- 1 κ.σ. ούζο (προαιρετικά, για άρωμα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία κολοκυθοανθών
- Ανοίξτε προσεκτικά κάθε άνθος, αφαιρέστε το στήμονα/πιστόνι και ξεπλύνετε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Στραγγίξτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί· θέλουμε να είναι στεγνοί πριν το γέμισμα.
Γέμιση
- Σε μπολ αναμείξτε όλα τα τυριά, τα μυρωδικά, το κρεμμυδάκι, το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο πιπέρι.
- Με κουταλάκι ή σακούλα ζαχαροπλαστικής γεμίστε κάθε άνθος κατά ¾ (≈1 κ.γ.).
- Φέρτε τα πέταλα προς το κέντρο και στρίψτε ελαφρά ώστε να «κλειδώσει» η γέμιση.
- Ακουμπήστε τους γεμισμένους ανθούς σε ταψί, σκεπάστε ελαφρά και βάλτε τους στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε το κουρκούτι , αυτό βοηθά να σφίξει η γέμιση.
Κουρκούτι & τηγάνισμα
- Σε μπολ ανακατέψτε αλεύρι, κορν φλάουρ, μπέικιν και αλάτι.
- Ρίξτε τη μπίρα/σόδα (και το ούζο) παγωμένα, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να έχετε παχύρρευστη ζύμη (σαν «παχιά κρέμα», τυχόν μικροί σβώλοι δεν πειράζουν). Κρατήστε το μπολ επάνω σε πάγο για να παραμείνει κρύο.
- Ζεστάνετε λάδι 4-5 εκ. σε κατσαρολάκι ή φριτέζα στους 170-175 °C.
- Βουτήξτε κάθε ανθό στο κουρκούτι, τινάξτε ελαφρά το περίσσιο και τηγανίστε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι χρυσαφένιο, τραγανό αποτέλεσμα.
- Μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί. Να τηγανίζετε λίγους-λίγους ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Σερβίρισμα
Πασπαλίστε με νιφάδες αλατιού, προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως με λεμονάκια και φυσικά ένα ποτηράκι ούζο ή μια παγωμένη μπύρα.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
- Παγωμένο υγρό στο κουρκούτι ⇒ τραγανό «τσίκ»!
- Μη βράζετε το λάδι: αν καπνίσει, οι ανθοί θα σκουρύνουν πριν γίνουν τραγανοί.
- Προετοιμασία: καθαρίστε τους ανθούς την ίδια μέρα· μαραίνονται γρήγορα.
- Εναλλακτική γέμιση: προσθέστε λίγη καπνιστή μελιτζάνα ή καυτερή πιπερίτσα για πιο μερακλίδικο αποτέλεσμα.