Συνταγή για γεμιστούς κολοκυθοανθούς με ρύζι και μυρωδικά
Ιδανικό πιάτο για ένα μεζέ στο καλοκαιρινό τραπέζι, γεμάτο αυθεντικότητα και γεύση από την ελληνική γη.

Οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί είναι ένα διαχρονικό ελληνικό καλοκαιρινό έδεσμα, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα. Γεμίζονται συνήθως με ρύζι, φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο, ενώ συχνά προστίθεται και ντομάτα για επιπλέον γεύση. Η προσεκτική προετοιμασία των ευαίσθητων ανθών και το αργό μαγείρεμα στο λάδι και το λεμόνι αναδεικνύουν τη λεπτότητα του πιάτου. Σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι, συχνά ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Είναι ιδανικοί για νηστεία ή για ένα μεζέ στο καλοκαιρινό τραπέζι, γεμάτοι αυθεντικότητα και γεύση από την ελληνική γη.
Υλικά (για περίπου 20 κολοκυθοανθούς):
- 20 κολοκυθοανθοί (φρέσκοι, ανοιχτοί και άθικτοι)
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού άνηθο ή δυόσμο (ή και τα δύο)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (και επιπλέον για το τέλος)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη για τη γέμιση
Εκτέλεση
Καθαρισμός ανθών
Ξεπλένεις απαλά τους κολοκυθοανθούς με δροσερό νερό και αφαιρείς προσεκτικά τα στίγματα (το εσωτερικό κοτσανάκι) με ένα μικρό ψαλιδάκι. Τους αφήνεις να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Ετοιμασία γέμισης
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρεις το ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και (αν θέλεις) λίγη ντομάτα. Σβήνεις με το μισό λεμόνι και αφήνεις να κρυώσει λίγο το μείγμα.
Γέμισμα ανθών
Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζεις τους ανθούς περίπου μέχρι τη μέση, για να έχουν χώρο να φουσκώσουν. Κλείνεις τις άκρες τους απαλά, σαν να τις γυρίζεις προς τα μέσα.
Μαγείρεμα
Τοποθετείς τους γεμιστούς ανθούς σε κατσαρόλα ή ταψί, τον έναν δίπλα στον άλλο. Περιχύνεις με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και λίγο νερό (να τους καλύπτει μέχρι τη μέση).
Σκεπάζεις με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν και σιγοβράζεις για περίπου 30-40 λεπτά ή ψήνεις στον φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Σερβίρισμα
Σερβίρονται χλιαροί ή κρύοι, με λίγο έξτρα λεμόνι ή γιαούρτι στο πλάι αν δεν είναι νηστίσιμο το γεύμα.