Σπιτικές κυπριακές σεφταλιές στο Air Fryer
Μια ελαφρύτερη αλλά πεντανόστιμη εκδοχή ενός κλασικού κυπριακού μεζέ, έτοιμου σε λίγα μόλις λεπτά.

Οι παραδοσιακές κυπριακές σεφταλιές αποκτούν νέα μορφή χάρη στο air fryer, χωρίς να χάνουν την αυθεντική τους γεύση. Ο χοιρινός κιμάς ζυμώνεται με κρεμμύδι, μαϊντανό και μυρωδικά και τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια, που λιώνει στο ψήσιμο και δίνει πλούσια γεύση. Το air fryer τις ψήνει ομοιόμορφα, χωρίς περιττό λίπος, διατηρώντας τρυφερό το εσωτερικό και ελαφρώς τραγανό το εξωτερικό. Συνοδεύονται ιδανικά με πίτα, φρέσκα λαχανικά και μια σάλτσα γιαουρτιού ή ταχινιού. Είναι μια ελαφρύτερη αλλά πεντανόστιμη εκδοχή ενός κλασικού κυπριακού μεζέ, έτοιμου σε λίγα μόλις λεπτά.
Υλικά (για ~12 σεφταλιές)
- 750 γρ. χοιρινό κιμά (ή μίγμα χοιρινό + αρνίσιο)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- ½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικό αλλά παραδοσιακό)
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι (αν έχεις κυπριακό)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το τύλιγμα
Μπόλια (αρνίσια δικτυωτή μπάλα) – πλυμένη καλά, ξεπαγωμένη αν είναι κατεψυγμένη
(Τη βρίσκεις σε κρεοπωλεία ή παραδοσιακά καταστήματα.)
Εκτέλεση
Προετοιμασία
- Μούλιασε τη μπόλια σε χλιαρό νερό με λίγο ξύδι για 15-20 λεπτά. Ξέπλυνέ τη καλά και άφησέ τη να στραγγίξει σε πετσέτα.
- Ανακάτεψε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ. Ζύμωσε καλά για 5 λεπτά ώστε να δέσει το μείγμα.
- Κόψε τη μπόλια σε τετράγωνα κομμάτια (περίπου 10x10 εκ.) και τύλιξε μέσα μικρά ρολά από τον κιμά, σαν μικρά λουκάνικα.
Ψήσιμο σε Air Fryer
- Προθέρμανε το air fryer στους 180°C για 3 λεπτά.
- Τοποθέτησε τις σεφταλιές στο καλάθι (όχι η μία πάνω στην άλλη).
- Ψήσε για 14-18 λεπτά, γυρνώντας τις στα 9-10 λεπτά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Αν θέλεις πιο τραγανό εξωτερικό, μπορείς να ανεβάσεις στους 200°C για τα τελευταία 2 λεπτά.
- Η μπόλια λιώνει και δίνει γεύση και υφή – παρόλο που δεν θα γίνει τόσο τραγανή όσο στα κάρβουνα, θα έχει τέλεια γεύση.
Συνοδευτικά
- Πίτα κυπριακή ή αραβική
- Λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
- Ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι
- Γιαούρτι ή ταχίνι με λεμόνι και σκόρδο (εδώ η συνταγή)
