Παραδοσιακός Κυπριακός Τταβάς (αρνί στο πήλινο)
Όλα τα υλικά ψήνονται αργά σε πήλινο σκεύος, ώστε να μελώσουν και να απορροφηθούν τα αρώματα.

Ο παραδοσιακός κυπριακός τταβάς είναι ένα αυθεντικό φαγητό της κυπριακής κουζίνας, ιδιαίτερα αγαπητό σε περιοχές όπως ο Κόρνος. Παρασκευάζεται με αρνί, ρύζι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο και αρωματίζεται με κανέλα και κύμινο. Όλα τα υλικά ψήνονται αργά σε πήλινο σκεύος, ώστε να μελώσουν και να απορροφηθούν τα αρώματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, ζουμερό φαγητό με έντονη γεύση, που θυμίζει τη θαλπωρή της κυπριακής υπαίθρου. Δεν περιέχει άλλα λαχανικά, μένοντας πιστό στην απλότητά του. Ο τταβάς αποτελεί ιδανικό κυριακάτικο φαγητό και σύμβολο της παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 1,5 - 2 κιλά αρνί (σπάλα ή μπούτι με κόκαλο, κομμένο σε μερίδες)
- 1 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλας (ή ½ κ.γ. κανέλα σκόνη)
- 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1½ - 2 φλ. νερό ή ζωμός
Πήλινο ταβά ή ταψί φούρνου με καπάκι ή καλή κάλυψη με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
Προετοιμασία κρέατος
- Πλένεις και στεγνώνεις το αρνί.
- Αλατοπιπερώνεις καλά και αν θέλεις, το αφήνεις με λίγη κανέλα να μαριναριστεί για 1-2 ώρες.
Προετοιμασία υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις τις τριμμένες ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
Στήσιμο στο σκεύος
- Βάζεις το κρέας στον πυθμένα του ταψιού.
- Από πάνω απλώνεις το μείγμα ρυζιού-ντομάτας.
- Προσθέτεις το νερό ή ζωμό (να καλύπτει σχεδόν το φαγητό).
- Αν έχεις πήλινο σκεύος με καπάκι, το κλείνεις. Αλλιώς σκεπάζεις καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήσιμο
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 2,5 – 3 ώρες.
- Αν θέλεις, ξεσκεπάζεις τα τελευταία 15 λεπτά για να πάρει χρώμα το ρύζι από πάνω.
Tips
- Ο τταβάς είναι καλύτερος όταν ψηθεί αργά και με υπομονή.
- Το ρύζι πρέπει να απορροφήσει όλα τα υγρά και να «μελώσει».
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό, με συνοδεία γιαουρτιού ή σαλάτας εποχής.

