Σπιτικό «KFC-style» τηγανητό κοτόπουλο
Αν αγαπάς το τηγανητό κοτόπουλο, αυτή η εκδοχή σπιτικής πολυτέλειας θα γίνει η αγαπημένη σου.

Αυτή η συνταγή για τηγανητό κοτόπουλο τύπου KFC φέρνει τη λαχταριστή, τραγανή απόλαυση του fast food στο σπίτι σου. Με μυστικό μείγμα 11 μπαχαρικών, ξινόγαλα για μαρινάδα και προαιρετική άλμη για ζουμερό εσωτερικό, κάθε μπουκιά είναι γεμάτη γεύση και άρωμα. Η διπλή επικάλυψη και η σωστή θερμοκρασία τηγανίσματος δημιουργούν την τέλεια χρυσαφένια κρούστα. Είναι ιδανικό για παρέα, τραπέζι ή απλώς για να ικανοποιήσεις τη λαχτάρα σου για comfort food. Αν αγαπάς το τηγανητό κοτόπουλο, αυτή η εκδοχή σπιτικής πολυτέλειας θα γίνει η αγαπημένη σου!
Υλικά για την άλμη (προαιρετικό αλλά συνιστάται)
- 1 λίτρο νερό
- 2 κουταλιές σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
- ½ κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
- (προαιρετικά) 1 φύλλο δάφνης
- (προαιρετικά) 1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
Υλικά για τη μαρινάδα
- 500 ml ξινόγαλα ή κεφίρ (ή αριάνι)
- 1-2 κουταλιές σούπας καυτερή σάλτσα (π.χ. Tabasco)
- (προαιρετικά) 1 κουταλάκι γλυκού MSG (για «umami» γεύση)
Υλικά για το μείγμα με τα 11 μπαχαρικά (σε 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού λευκό πιπέρι
- 1 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλάκια γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
- 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
- ½ κουταλάκι γλυκού θυμάρι ξερό
- ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
- ½ κουταλάκι γλυκού βασιλικός ξερός
- ½ κουταλάκι γλυκού σκόνη σέλινου ή celery salt
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Υλικά για την υγρή πάστα (προαιρετικά για έξτρα τραγανό)
- 2 κουταλιές σούπας από το παραπάνω αλευρο-μίγμα
- 3 κουταλιές σούπας από τη μαρινάδα
- 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
Άλλα υλικά
- 1 κιλό κομμάτια κοτόπουλου (μπουτάκια, φτερούγες, στήθος κομμένο σε λωρίδες κ.λπ.)
- Ηλιέλαιο ή φυτίνη για τηγάνισμα (περίπου 1 λίτρο για βαθύ τηγάνισμα)
Εκτέλεση Βήμα - Βήμα
Βήμα 1: Άλμη (προαιρετικό αλλά συνιστάται)
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακάτεψε τα υλικά της άλμης.
- Βύθισε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου.
- Κάλυψέ τα και βάλ’ τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
- Στράγγισέ τα και σκούπισέ τα ελαφρά με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2: Μαρινάδα
- Σε καθαρό μπολ βάλε όλα τα υλικά της μαρινάδας
- Βάλε μέσα το κοτόπουλο και ανακάτεψε καλά να καλυφθεί.
- Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή καλύτερα όλη νύχτα.
- Βγάλε από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το τηγάνισμα, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 3: Προετοιμασία αλευρο-μίγματος με τα 11 μπαχαρικά
- Σε μεγάλο μπολ ανακάτεψε όλα τα υλικά του αλευρο-μίγματος
- Ανακάτεψε καλά και κράτα στην άκρη 2 κ.σ. για την επόμενη φάση.
Βήμα 4: Πανάρισμα (διπλή επικάλυψη)
1. Στεγνό πανάρισμα
- Πάρε τα κομμάτια κοτόπουλου από τη μαρινάδα.
- Πέρασέ τα καλά μέσα στο αλευρο-μίγμα πιέζοντας να κολλήσει η επικάλυψη.
2. Υγρή πάστα (προαιρετικό, για extra κρούστα)
- Σε μπολ ανακάτεψε τα υλικά της πάστας
- Βούτηξε ελαφρά κάθε κομμάτι κοτόπουλου στην πάστα και ξαναπέρασέ το στο αλεύρι.
3. Ανάπαυση
Άφησε τα παναρισμένα κομμάτια σε σχάρα για 10-15 λεπτά ώστε να «δέσει» η κρούστα.
Βήμα 5: Τηγάνισμα
- Ζέστανε ηλιέλαιο ή φυτίνη σε βαθύ σκεύος – να έχει βάθος ~5 εκ.
- Θερμοκρασία λαδιού: 170-175°C.
- Τηγάνισε 3-4 κομμάτια κάθε φορά για 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα και τραγανή υφή.
- Άφησέ τα σε σχάρα (όχι σε χαρτί) για να παραμείνουν τραγανά.
Extra tip (προαιρετικά)
- Αν θες ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μόλις κρυώσουν ελαφρά, τηγάνισέ τα ξανά για 1 λεπτό στους 190°C.
- Μπορείς να τα διατηρήσεις στο φούρνο στους 100°C μέχρι το σερβίρισμα για να μείνουν ζεστά και τραγανά.

