Συνταγή για βλίτα γιαχνί με φέτα
Σερβίρεται χλιαρό, με φρέσκο ψωμί και συνοδεύεται ιδανικά με λευκό κρασί ή ρετσίνα.

Τα βλίτα γιαχνί με φέτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδανικό για το καλοκαίρι. Συνδυάζει τα θρεπτικά χόρτα με πλούσια σάλτσα ντομάτας και την αλμυρή γεύση της φέτας, προσφέροντας μια ισορροπημένη και νόστιμη επιλογή για κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό. Η συνταγή είναι απλή: τα βλίτα ζεματίζονται και μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο με κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα, μέχρι να μελώσουν. Στο τέλος προστίθεται η φέτα, που δίνει ένταση και κρεμώδη υφή. Σερβίρεται χλιαρό, με φρέσκο ψωμί και συνοδεύεται ιδανικά με λευκό κρασί ή ρετσίνα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό βλίτα (καθαρισμένα και ζεματισμένα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3-4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες)
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών
- 1 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά, αν η ντομάτα είναι πολύ όξινη)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. φέτα σε κύβους ή χοντροκομμένη
Προαιρετικά: λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και ζεματίζουμε τα βλίτα σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά.
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο τις τριμμένες ντομάτες. Βράζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το νερό ή ζωμό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα βλίτα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μελώσουν τα χόρτα και να μείνει ελάχιστο ζουμί.
- Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τη φέτα, να μαλακώσει ελαφρώς αλλά να μη λιώσει τελείως.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό.
Σερβίρισμα
Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι. Συνοδεύεται ιδανικά με λίγο έξτρα φέτα στο πλάι και ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα.