Συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο
Το πιάτο ισορροπεί ανάμεσα στο ζεστό, ξινούτσικο άρωμα και στη γεμάτη γεύση της γέμισης.

Τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζουν την απλότητα των υλικών με τη νοστιμιά και τη θαλπωρή του σπιτικού φαγητού. Ο κιμάς με ρύζι, αρωματισμένος με μυρωδικά, γεμίζει τα τρυφερά κολοκυθάκια, που σιγοβράζουν και στο τέλος δένονται με τη χαρακτηριστική, βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου. Το πιάτο ισορροπεί ανάμεσα στο ζεστό, ξινούτσικο άρωμα και στη γεμάτη γεύση της γέμισης. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται ιδανικά με ψωμί, για να απολαύσετε κάθε σταγόνα από τη σάλτσα. Μια αυθεντική, ελληνική συνταγή!
Υλικά (για 4 άτομα
Για τα κολοκυθάκια
- 8 μέτρια κολοκυθάκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά για πιο δεμένη σάλτσα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία κολοκυθιών
- Πλύνετε τα κολοκυθάκια και κόψτε τα καπάκια τους (κρατήστε τα).
- Με ένα κουταλάκι ή εργαλείο για κολοκυθάκια, αδειάστε προσεκτικά το εσωτερικό (όχι μέχρι κάτω, για να μην τρυπήσουν).
- Αλατίστε ελαφρά το εσωτερικό και αφήστε τα ανάποδα να στραγγίξουν.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίστε τα κολοκυθάκια κατά τα 3/4 (το ρύζι θα φουσκώσει). Σκεπάστε τα με τα καπάκια τους.
Μαγείρεμα
- Τοποθετήστε τα γεμιστά όρθια σε κατσαρόλα. Αν δεν στέκονται, βάλτε μια πατάτα κομμένη για στήριγμα.
- Προσθέστε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, λίγο αλάτι και 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σκεπάστε με πιάτο (για να μη διαλυθούν) και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 45-50 λεπτά.
Αυγολέμονο
- Σε μπολ χτυπήστε τα αυγά καλά. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και χτυπήστε ξανά.
- Αν θέλετε πιο δεμένη σάλτσα, διαλύστε 1 κ.σ. κορν φλάουρ σε λίγο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και ρίξτε το στο μείγμα.
- Προσθέστε σιγά-σιγά με μια κουτάλα το ζουμί από την κατσαρόλα στο αυγολέμονο για να μην κόψει (ζεμάτισμα).
- Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνήστε ελαφρά και μην βράσετε ξανά (για να μη κόψει).
Σερβίρισμα
Σερβίρετε ζεστά, με έξτρα άνηθο ή λεμόνι αν θέλετε. Ταιριάζει υπέροχα με φρέσκο ψωμί για τη σάλτσα.