Συνταγή για χταπόδι λεμονάτο με πουρέ πατάτας
Ένα πιάτο ιδανικό για κάθε εποχή, που συνδυάζει απλότητα, νοστιμιά και ελληνική παράδοση.

Το χταπόδι λεμονάτο με πουρέ πατάτας είναι ένα παραδοσιακό, αλλά ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο πιάτο που παντρεύει τη θαλασσινή γεύση με την απαλή υφή του πουρέ. Το χταπόδι σιγομαγειρεύεται με κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και λευκό κρασί, ενώ στο τέλος προστίθεται φρέσκος χυμός λεμονιού για ένταση και φρεσκάδα. Ο πουρές, βελούδινος και αρωματισμένος με βούτυρο και μοσχοκάρυδο, δημιουργεί την τέλεια βάση. Ένα πιάτο ιδανικό για κάθε εποχή, που συνδυάζει απλότητα, νοστιμιά και ελληνική παράδοση. Σερβίρεται εύκολα ως κυρίως γεύμα και ταιριάζει εξαιρετικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Υλικά (για 4 άτομα)
Για το χταπόδι
- 1 χταπόδι (περίπου 1,2 - 1,5 κιλό), καθαρισμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
- Λίγο φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση κίτρινες)
- 50 γρ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο για πιο ελαφριά εκδοχή)
- 100-150 ml ζεστό γάλα
- Αλάτι & πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία του χταποδιού
- Κόβεις το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια (πλοκάμια ή/και κορμό).
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτεις το χταπόδι και το αφήνεις να βγάλει τα υγρά του και να κοκκινίσει ελαφρώς για 5-10 λεπτά.
- Σβήνεις με το κρασί, προσθέτεις τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μπούκοβο (αν το θέλεις πικάντικο).
- Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις σκεπασμένο για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Στο τέλος προσθέτεις το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνεις να δέσει η σάλτσα για 5 λεπτά.
Βήμα 2: Ετοιμασία του πουρέ
- Καθαρίζεις και κόβεις τις πατάτες σε ίσα κομμάτια. Τις βράζεις σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά).
- Τις στραγγίζεις και τις λιώνεις καλά με πρέσα ή πιρούνι.
- Προσθέτεις το βούτυρο, το γάλα και ανακατεύεις μέχρι να γίνει λείος πουρές.
- Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο (αν θέλεις).
Σερβίρισμα
- Βάζεις μια στρώση πουρέ στο πιάτο και από πάνω τοποθετείς το χταπόδι με λίγη από τη λεμονάτη σάλτσα.
- Γαρνίρεις με φρέσκο θυμάρι, 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.