Συνταγή για ψάρι Bianco - Το αγαπημένο πιάτο του Τόλη Βοσκόπουλου
Απλό και ντελικάτο, με πατάτες, σκόρδο και λεμόνι, ήταν από τα αγαπημένα φαγητά του «πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού.

Στην αρχοντική Κέρκυρα, όπου η μουσική και οι γεύσεις μπλέκονται σαν ανοιξιάτικο αεράκι, το ψάρι Bianco κατέχει ξεχωριστή θέση. Απλό και ντελικάτο, με πατάτες, σκόρδο και λεμόνι, ήταν από τα αγαπημένα φαγητά του Τόλη Βοσκόπουλου, που είχε ιδιαίτερη αγάπη για το νησί. Ο «πρίγκιπας» του ελληνικού τραγουδιού επισκεπτόταν συχνά την Κέρκυρα και απολάμβανε τη λιτή πολυτέλεια της τοπικής κουζίνας. Το Bianco του θύμιζε μελωδία: ήπιο στην αρχή, έντονο στο φινάλε , σαν τις ερμηνείες του. Μια γεύση γεμάτη συναίσθημα, όπως και τα τραγούδια του.
Υλικά
- 1½ κιλό φρέσκο λευκό ψάρι (ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάρο ή παλαμίδα – καθαρισμένο)
- 5-6 μέτριες πατάτες, κομμένες σε φέτες
- 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή σε φετάκια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
- Αλάτι, πιπέρι
- Νερό
Εκτέλεση
Ετοιμασία κατσαρόλας
Σε φαρδιά κατσαρόλα ή χαμηλή κατσαρόλα, στρώσε τις πατάτες σαν βάση. Πρόσθεσε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίξε το ελαιόλαδο και το κρασί αν χρησιμοποιήσεις.
Μαγείρεμα πατάτας
Ρίξε νερό ίσα να καλύψει τις πατάτες. Βράσε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.
Προσθήκη ψαριού
Ακουμπάς προσεκτικά το ψάρι πάνω στις πατάτες. Αν είναι μεγάλο, μπορείς να το κόψεις σε 2-3 κομμάτια.
Βράσιμο
Συμπλήρωσε λίγο νερό αν χρειάζεται ώστε να μισοσκεπάζει το ψάρι. Σκέπασε και άφησέ το να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού. Μην το ανακατεύεις – απλά κούνα την κατσαρόλα κυκλικά για να μη διαλυθεί.
Τελείωμα με λεμόνι
Ρίξε το λεμόνι στο τέλος και άφησέ το 2-3 λεπτά ακόμη.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε το φαγητό ζεστό, με λίγο μαϊντανό από πάνω, φρέσκο ψωμί και (αν θέλεις) ένα ποτήρι λευκό κρασί.