Συνταγή για ψάρι με καραμελωμένα λαχανικά και μυρωδικά στον φούρνο
Ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα, ισορροπημένη γλυκύτητα και απίστευτη νοστιμιά.

Ζουμερό φιλέτο λευκού ψαριού, όπως μπακαλιάρος ή λινγκ, ψήνεται απαλά πάνω σε στρώμα καραμελωμένων λαχανικών: κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριά και κρεμμύδι, όλα μαριναρισμένα σε αρωματικό μείγμα από μέλι, ελαιόλαδο, σκόρδο και μουστάρδα. Το ψάρι αρωματίζεται με λεμόνι και φρέσκα μυρωδικά και ψήνεται στους 190°C μέχρι να γίνει αφράτο και τρυφερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα, ισορροπημένη γλυκύτητα και απίστευτη νοστιμιά. Σερβίρεται με φρέσκο θυμάρι και έξτρα λεμόνι για ακόμα περισσότερη ζωντάνια. Ένα ελαφρύ αλλά γεμάτο χαρακτήρα γεύμα, ιδανικό για κάθε εποχή.
Λευκό ψάρι με καραμελωμένα λαχανικά και μυρωδικά στον φούρνο
Υλικά (για 2 άτομα):
- 2 φιλέτα λευκού ψαριού (μπακαλιάρος ή λινγκ)
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
- 1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή 1 κ.σ. φρέσκο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
(προαιρετικά) λίγο μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα για ένταση
Εκτέλεση:
Μαρινάδα για τα λαχανικά:
Σε μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν.
Προετοιμασία ψαριού:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη.
Στήσιμο στο ταψί:
Σε αντικολλητικό ταψί ή λαδόκολλα, στρώνουμε τα λαχανικά σαν "στρώμα" και από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 20-25 λεπτά. Τα λαχανικά θα καραμελώσουν ελαφρώς και το ψάρι θα μείνει ζουμερό.
Σερβίρισμα:
Πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι ή λίγη ακόμα ρίγανη και συνοδεύουμε με επιπλέον λεμονάκι.
Μικρό μυστικό:
Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξύδι στα λαχανικά πριν το ψήσιμο.