Συνταγή για λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ
Το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό και απολαυστικό φαγητό, ιδανικό για Κυριακάτικα τραπέζια ή γιορτές.

Τα λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής οικογενειακής κουζίνας. Αποτελούνται από στρώσεις ζυμαρικών, ζουμερού μοσχαρίσιου κιμά μαγειρεμένου με ντομάτα και μυρωδικά, και πλούσια σάλτσα μπεσαμέλ με τυρί. Ψήνονται στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. Το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό και απολαυστικό φαγητό, ιδανικό για Κυριακάτικα τραπέζια ή γιορτές. Μπορεί να προετοιμαστεί από πριν και να ζεσταθεί εύκολα. Συνοδεύεται τέλεια με σαλάτα και κόκκινο κρασί. Ένα κλασικό, λαχταριστό πιάτο που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!
Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ
Υλικά:
Για τον κιμά:
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
- 1 αυγό (προαιρετικά για πιο πλούσια υφή)
- 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Άλλα:
- 250 γρ. λαζάνια
- Τριμμένο τυρί για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Ο κιμάς:
- Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτεις τον κιμά και σοτάρεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Σβήνεις με κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί.
- Ρίχνεις την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζεις για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει.
2. Η μπεσαμέλ:
- Λιώνεις το βούτυρο, ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτεις σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το τυρί. Αν θέλεις, προσθέτεις και το αυγό στο τέλος.
3. Το στήσιμο:
- Σε βουτυρωμένο ταψί, στρώνεις μια στρώση λαζάνια.
- Βάζεις λίγη από τη σάλτσα κιμά, λίγη μπεσαμέλ, λίγο τυρί.
- Επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (3-4 στρώσεις).
- Τελειώνεις με μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με τυρί.
4. Ψήσιμο:
Ψήνεις στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.