Ψάρι πλακί στον φούρνο
Σερβίρεται ζεστό, με φρέσκο ψωμί και λεμόνι. Ιδανικό για νηστεία ή καθημερινό τραπέζι, συνδυάζει παράδοση και θρεπτική αξία.

Το ψάρι πλακί στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, πλούσιο σε γεύση και άρωμα. Φιλέτο ή φέτες από λευκό ψάρι ψήνονται με πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και καρότο, σε σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά όπως δάφνη, μαϊντανό και ρίγανη. Το φαγητό σιγοψήνεται στον φούρνο μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια, υγιεινό και πλούσιο σε πρωτεΐνη και ω-3 λιπαρά. Σερβίρεται ζεστό, με φρέσκο ψωμί και λεμόνι. Ιδανικό για νηστεία ή καθημερινό τραπέζι, συνδυάζει παράδοση και θρεπτική αξία.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό φιλέτο ή φέτες από ψάρι (π.χ. γαλέος, μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος, πέρκα, κοκκινόψαρο ή άλλο λευκό ψάρι)
- 4 μεγάλες πατάτες σε φέτες
- 2-3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 500 γρ. τριμμένες ντομάτες ή κονκασέ
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας (προαιρετικά για πιο έντονη γεύση)
- 1 καρότο σε φετούλες (προαιρετικό)
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1-2 φύλλα δάφνης
- Λίγη ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζεις τα λαχανικά
- Καθάρισε και κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.
- Κόψε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και σόταρέ τα ελαφρώς με λίγο λάδι μέχρι να γυαλίσουν.
- Πρόσθεσε το σκόρδο και σβήσε (αν θέλεις) με το κρασί.
Ετοιμάζεις τη σάλτσα
- Πρόσθεσε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και λίγη ρίγανη. Άφησέ τα να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά.
Στρώνεις το ταψί
- Ρίξε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του ταψιού.
- Στρώσε τις πατάτες σε μία στρώση.
- Από πάνω βάλε το ψάρι και κάλυψέ το με τα λαχανικά και τη σάλτσα.
- Πρόσθεσε λίγο νερό αν χρειάζεται, ώστε να καλύπτονται τα υλικά.
Ψήνεις
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο στην αρχή και το αφαιρείς προς το τέλος για να πάρει χρώμα.
Συμβουλές
- Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκο ψάρι με κόκαλο, βάλε το από την αρχή. Αν είναι φιλέτο, μπορείς να το προσθέσεις μετά τα πρώτα 20-30 λεπτά για να μη στεγνώσει.
- Σερβίρεις με φρέσκο μαϊντανό και λεμονάκι.