Παραδοσιακό σαβόρο Κέρκυρας
Το πιάτο είναι απλό, νηστίσιμο και εξαιρετικά αρωματικό, ενώ παραδοσιακά το έφτιαχναν για να διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές μέρες.

Το σαβόρο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας, με ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας. Πρόκειται για μικρά τηγανητά ψάρια, όπως μαρίδες ή γαύροι, που μαρινάρονται σε ξύδι με σκόρδο, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο. Η ξιδάτη αυτή σάλτσα όχι μόνο διατηρούσε τα ψάρια χωρίς ψυγείο, αλλά και τους έδινε ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Το σαβόρο σερβίρεται συχνά χλιαρό ή και κρύο, με συνοδεία από ψωμί ή παξιμάδι, και είναι άρρηκτα δεμένο με τη γαστρονομική ταυτότητα της Κέρκυρας και το πνεύμα της νησιώτικης απλότητας.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. μικρά ψάρια (μαρίδες, γαύροι ή σαρδέλες)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο (σε φέτες)
- 1/2 φλιτζ. ξίδι (λευκό ή από κρασί)
- 1/2 φλιτζ. νερό
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για τηγάνισμα)
- 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.σ. ξερό)
- 2 κ.σ. αλεύρι για το αλεύρωμα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία ψαριών
Καθαρίζεις τα ψάρια από εντόσθια και κεφάλι (αν είναι μεγάλα). Τα πλένεις και τα στεγνώνεις καλά με απορροφητικό χαρτί. Αλατίζεις και τα αλευρώνεις ελαφρά.
Βήμα 2: Τηγάνισμα
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνεις ελαιόλαδο και τηγανίζεις τα ψάρια μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα τοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 3: Παρασκευή σαβόρο
- Σε καθαρό τηγάνι (ή κατσαρολάκι), ζεσταίνεις 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτεις το σκόρδο σε φέτες και το δεντρολίβανο, και τα σοτάρεις ελαφρά να βγάλουν τα αρώματά τους (χωρίς να καεί το σκόρδο).
- Ρίχνεις το ξίδι και το νερό, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να δέσουν τα υγρά.
Βήμα 4: Συντήρηση / Σερβίρισμα
Τοποθετείς τα τηγανισμένα ψάρια μέσα στη σαβόρο, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Αφήνεις το φαγητό να σταθεί για λίγες ώρες ή και μέχρι την επόμενη μέρα, γίνεται ακόμα νοστιμότερο όσο «τραβάει» τη μαρινάδα.
Σερβίρεται
- Σε θερμοκρασία δωματίου ή και δροσερό από το ψυγείο
- Ιδανικά με παξιμάδι ή ψωμί, ελιές, και κρασί
- Εξαιρετικό σε νηστείες ή ως μεζές
