Λαχταριστή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς
Συνδυάζει μοσχάρι, χοιρινό και αρνί με ρύζι, ντομάτα, μυρωδικά και μπαχαρικά, δημιουργώντας μια γεμάτη και αρωματική γέμιση.

Η παραδοσιακή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της νησιωτικής κουζίνας, πλούσια σε γεύση και αρώματα. Συνδυάζει μοσχάρι, χοιρινό και αρνί με ρύζι, ντομάτα, μυρωδικά και μπαχαρικά, δημιουργώντας μια γεμάτη και αρωματική γέμιση. Όλα αυτά τυλίγονται σε σπιτική ζύμη, τραγανή και χρυσαφένια μετά το ψήσιμο. Η πίτα απαιτεί υπομονή και αγάπη, καθώς κάθε βήμα , από το σοτάρισμα του κρέατος μέχρι το άνοιγμα του φύλλου, είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα. Σερβίρεται ως κυρίως πιάτο και συνοδεύει ιδανικά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή κεφαλονίτικη ρομπόλα.
Υλικά για τη γέμιση
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή λαιμός), κομμένο σε μικρούς κύβους
- 300 γρ. χοιρινό (ωμοπλάτη ή πανσέτα), κομμένο σε μικρούς κύβους
- 300 γρ. αρνί ή κατσίκι (προαιρετικά), επίσης σε μικρούς κύβους
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος ή νερό
- 1 κουταλιά πελτές ντομάτας
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- Φρέσκος μαϊντανός, δυόσμος και ρίγανη (ή θρούμπι)
- Αλάτι & πιπέρι
- 100 γρ. σκληρό κεφαλονίτικο τυρί ή κεφαλοτύρι (τριμμένο – προαιρετικό)
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξίδι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 φλιτζάνι)
Εκτέλεση
Προετοιμασία της γέμισης
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρεις το κρέας με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα.
- Σβήνεις με το κρασί και προσθέτεις τον πελτέ, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνεις τον ζωμό ή το νερό και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να σωθούν τα πολλά υγρά (περίπου 45’-60’).
- Λίγο πριν το τέλος, προσθέτεις το ρύζι και αφήνεις για 10’ ακόμη, ώστε να πιει τα υγρά και να φουσκώσει.
- Προσθέτεις το τυρί (αν χρησιμοποιήσεις) και αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει.
Ζύμη
- Σε μια λεκάνη, ανακατεύεις όλα τα υλικά για τη ζύμη και προσθέτεις λίγο-λίγο το νερό μέχρι να πάρεις μια μαλακή αλλά ελαστική ζύμη.
- Την αφήνεις να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
- Χωρίζεις τη ζύμη σε δύο μέρη – το ένα λίγο μεγαλύτερο.
- Ανοίγεις το μεγαλύτερο φύλλο και στρώνεις σε λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά.
- Ρίχνεις τη γέμιση, την απλώνεις ομοιόμορφα.
- Ανοίγεις το δεύτερο φύλλο και το τοποθετείς από πάνω.
- Ενώνεις τις άκρες και τις στρίβεις για να «κλείσει» καλά.
- Χαράζεις ελαφρά την πίτα σε κομμάτια.
- Αλείφεις την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο ή χτυπημένο αυγό (προαιρετικά).
- Ψήνεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Tips
- Η κρεατόπιτα σερβίρεται καλύτερα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορείς να ετοιμάσεις τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα για περισσότερη νοστιμιά.
- Στην Κεφαλονιά συχνά τη συνοδεύουν με ένα ποτήρι ρομπόλα!

