Συκώτι μοσχαρίσιο στο τηγάνι
Μια υγιεινή επιλογή και θρεπτική που μαζί με τα σωστά υλικά θα έχετε ένα απολαυστικό πιάτο που θα λατρέψουν ακόμη και τα παιδιά.

Το συκώτι μοσχαρίσιο στο τηγάνι με λεμόνι και ρίγανη είναι μια απλή, παραδοσιακή συνταγή με έντονη γεύση και μεγάλη διατροφική αξία. Χρειάζεται μόνο λίγα υλικά: φρέσκο συκώτι, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και λίγο αλάτι. Μαγειρεύεται γρήγορα στο τηγάνι και γίνεται ζουμερό, αρκεί να μη παραψηθεί. Προαιρετικά, μπορεί να συνοδευτεί από καραμελωμένο κρεμμύδι ή να πανιαριστεί με αλεύρι για πιο τραγανή υφή. Σερβίρεται ιδανικά με πατάτες, ρύζι ή σαλάτα και αποτελεί μια υγιεινή, πλούσια σε σίδηρο επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο (σε φέτες, όχι πολύ λεπτές)
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
- Αλεύρι για πανάρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία: Ξεπλένεις το συκώτι με λίγο νερό και το στεγνώνεις καλά με απορροφητικό χαρτί. Αν θες, μπορείς να το αλευρώσεις ελαφρά – έτσι κάνει μια τραγανή κρούστα.
- Τσιγάρισμα: Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Αν χρησιμοποιήσεις κρεμμύδι, το σοτάρεις πρώτα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Ψήσιμο: Βάζεις τις φέτες του συκωτιού στο τηγάνι και τις ψήνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσοχή: Μην το παραψήσεις γιατί σκληραίνει – πρέπει να μείνει ζουμερό μέσα.
- Τέλος: Σβήνεις με τον χυμό λεμονιού, ρίχνεις τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύεις απαλά και αφήνεις 1 λεπτό να δέσουν τα αρώματα.
Συνοδευτικά προτάσεις
- Πουρές πατάτας ή ρύζι
- Πατατούλες φούρνου ή βραστές
- Χόρτα ή σαλάτα εποχής με ξύδι ή λεμόνι