Συνταγή για χοιρινό ρόστο Νάξου με πατάτες στον φούρνο
Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση, με νότες παράδοσης και δημιουργικότητας.

Το χοιρινό ρόστο με πατάτες, εμπνευσμένο από τη Νάξο, αποκτά μοντέρνο χαρακτήρα με καπνιστή πάπρικα και αρωματικό πορτοκάλι. Το ζουμερό χοιρινό σιγομαγειρεύεται σε κόκκινη σάλτσα με ντομάτα, κρασί και μπαχαρικά, πριν ψηθεί με πατάτες στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση, με νότες παράδοσης και δημιουργικότητας. Ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή γιορτινή περίσταση, συνοδεύεται τέλεια με γραβιέρα Νάξου και χωριάτικο ψωμί. Μια συνταγή που τιμά την ελληνική κουζίνα με ένα σύγχρονο, ευωδιαστό twist.
Χοιρινό ρόστο Νάξου με καπνιστή πάπρικα, πορτοκάλι και πατάτες στον φούρνο
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1,2 κιλά χοιρινή σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μερίδες
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φλ. λευκό κρασί Νάξου (ή ξηρό κρασί)
- 2 φλ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μια πρέζα ζάχαρη
- Προαιρετικά: 2-3 φύλλα φασκόμηλου ή ρίγανη Νάξου
Εκτέλεση:
Σοτάρισμα
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνεις 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζεις το χοιρινό από όλες τις πλευρές. Βγάζεις το κρέας και το αφήνεις στην άκρη.
Σάλτσα
Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρεις τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις τον πελτέ, ανακατεύεις για 1 λεπτό να «καβουρδιστεί», και σβήνεις με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνεις τη ντομάτα, το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και αφήνεις να πάρει βράση.
Μαγείρεμα
Ξαναβάζεις το χοιρινό στην κατσαρόλα, σκεπάζεις με καπάκι και αφήνεις να σιγοβράσει για 45 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτεις λίγο νερό.
Ψήσιμο με πατάτες
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C. Μεταφέρεις το χοιρινό και τη σάλτσα σε ταψί ή γάστρα, προσθέτεις τις πατάτες γύρω από το κρέας, ανακατεύεις να πάρουν από τη σάλτσα, ραντίζεις με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνεις σκεπασμένο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο τέλος, ξεσκεπάζεις για 10 λεπτά να ροδίσουν.
Σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Τρίψε από πάνω Νάξια γραβιέρα ή παλαιωμένο αρσενικό Νάξου.
- Συνοδεύεις με ζυμωτό ψωμί, πράσινη σαλάτα και κρασί Νάξου.