Συνταγή για τα παραδοσιακά σουτζουκάκια της γιαγιάς γεμάτα μνήμες και αρώματα
Ιδανική επιλογή για οικογενειακά τραπέζια καθώς προσφέρει θαλπωρή, απλότητα και μνήμες από την παιδική μας ηλικία.

Τα παραδοσιακά σουτζουκάκια της γιαγιάς συνδυάζουν κιμά μοσχαρίσιο με μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και αυγό. Πλάθονται σε επιμήκη κεφτεδάκια, τηγανίζονται ελαφρά και σιγοβράζουν σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, σκόρδο, πελτέ, κρασί και ρίγανη. Το αποτέλεσμα είναι μαλακά, αρωματικά σουτζουκάκια με βαθιά γεύση και ισορροπία μπαχαρικών. Σερβίρονται συχνά με πουρέ πατάτας ή ρύζι και γαρνίρονται με φρέσκο μαϊντανό. Σύμφωνα με τη γιαγιά, η χρήση μπαγιάτικου ψωμιού και η σιγανή φωτιά ενισχύουν την αφράτη υφή. Αυτή η συνταγή φέρνει ζεστές αναμνήσεις και αυθεντική, σπιτική γεύση. Είναι ιδανική επιλογή για οικογενειακά τραπέζια και χειμωνιάτικες βραδιές, καθώς προσφέρει θαλπωρή και απλότητα.
Υλικά (για 4–6 μερίδες)
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2–3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένη σε 50 ml γάλα
- 1 αυγό
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο (σκόνη)
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 800 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες (ή 2 κουτιά ντομάτα κονκασέ)
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 ποτήρι (150 ml) κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
- 3–4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προετοιμασία κιμά
- Στύψτε καλά το ψωμί από το γάλα και τρίψτε το με τα δάχτυλα ώστε να γίνει ψιχουλιαστό.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το κύμινο, τη ρίγανη, την κανέλα (αν βάλετε) και αλατοπίπερο.
- Ζυμώστε καλά με τα χέρια μέχρι το μείγμα να σφίξει. Σκεπάστε και αφήστε το στο ψυγείο 30 λεπτά.
Σχηματισμός σουτζουκιών
- Πλάστε τον κιμά σε μικρά, επιμήκη κεφτεδάκια (μήκους 6–7 εκ.).
- Σε τηγάνι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίστε τα σουτζουκάκια απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς (δεν θέλουμε να ψηθούν τελείως, μόνο να «σφίξουν»). Αφαιρέστε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Σάλτσα ντομάτας
- Στο ίδιο τηγάνι (προσθέστε αν χρειαστεί περισσότερο ελαιόλαδο) σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το σκόρδο, σοτάρετε 1 λεπτό και «σβήστε» με το κρασί. Αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 1–2 λεπτά.
- Ρίξτε τον πελτέ, ανακατέψτε, προσθέστε τις ντομάτες (ολόκληρες ή κονκασέ), τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και ανακατέψτε.
- Όταν πάρει μια βράση, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
Τελικό ψήσιμο
- Τοποθετήστε προσεκτικά τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα. Σκεπάστε το τηγάνι (ή μεταφέρετε σε κατσαρόλα).
- Σιγοβράστε για 25–30 λεπτά, ανακινώντας ελαφρά κάθε τόσο, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθούν καλά τα σουτζουκάκια.
Σερβίρισμα
- Σερβίρετε ζεστά με πουρέ πατάτας ή σπιτικό ρύζι.
- Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο αν θέλετε.
Tips «της γιαγιάς»
- Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ψωμί χθεσινό.
- Αν θέλετε πιο πικάντικα, προσθέστε ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο στο μείγμα του κιμά.
- Η κανέλα δίνει έναν βαθύ, ρετρό «άρωμα» – μη το παρακάνετε, αρκεί λίγο.
- Μην ανακατεύετε με κουτάλα τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα· κουνήστε τη κατσαρόλα ώστε να μην σπάσουν.