Παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο της γιαγιάς
Ένα πιάτο ιδανικό για το κυριακάτικο γεύμα μας γεμάτο νοσταλγικό χαρακτήρα.

Η συνταγή για το παραδοσιακό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο της γιαγιάς βασίζεται στην απλότητα και τα δυνατότερα αρώματα. Τα κομμάτια κοτόπουλου μαρινάρονται σε μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, πελτέ ντομάτας και ξερά μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι και πάπρικα. Οι πατάτες κόβονται σε φέτες, αλατίζονται ελαφρά και περιχύονται με λίγο ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο. Στη συνέχεια, το κοτόπουλο τοποθετείται πάνω στις πατάτες, ενωμένο με φέτες κρεμμυδιού και ψημένο με λευκό κρασί (προαιρετικά). Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Το αποτέλεσμα είναι ζουμερό, γευστικό και γεμάτο νοσταλγικό χαρακτήρα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο (~1,5 kg), κομμένο σε μπουτάκια και στήθη
- 1 kg πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα «φέτες»
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4–5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας ή 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή, κατά προτίμηση)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία φούρνου και λαχανικών
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C (αντίσταση πάνω–κάτω). Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπωλ και ραντίζουμε με 2–3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μισή ποσότητα ρίγανης. Ανακατεύουμε καλά και τις στρώνουμε σε ταψί.
Μαρινάδα κοτόπουλου
Σε άλλο μπωλ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τον πελτέ ντομάτας (ή τριμμένη ντομάτα), το σκόρδο, την πάπρικα, το θυμάρι, την υπόλοιπη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αναδεύουμε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Ιδανικά, αφήνουμε να μαριναριστούν για 30′–1 ώρα στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση ταψιού
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από τις πατάτες. Αν χρησιμοποιούμε κρεμμύδι, στρώνουμε τις φέτες ανάμεσα στο κοτόπουλο και τις πατάτες. Ραντίζουμε με το κρασί (αν βάλουμε) και περιχύνουμε τυχόν υπόλοιπη μαρινάδα.
Ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Μετά τα πρώτα 40′, γυρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατεύουμε ελαφρώς τις πατάτες, για ομοιόμορφο ρόδισμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου στην άκρη του ταψιού, ώστε να μην στεγνώσει.
Τελειώματα
Όταν το κοτόπουλο ροδίσει και οι πατάτες γίνουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά (σημάδι ότι είναι έτοιμο), βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές για την επιτυχία
- Μαρινάρισμα: Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο το κοτόπουλο με τα μυρωδικά, τόσο πιο έντονη γεύση θα πάρει.
- Κρούστα πατάτας: Για πιο τραγανό φινίρισμα, τα τελευταία 10′ ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 °C ή βάλτε τον φούρνο στη λειτουργία «γρίλιε» (grill).
- Προσαρμογή γεύσεων: Μπορείτε να προσθέσετε 1 κουτ. γλυκού κύμινο ή λίγη κανέλα για πιο «ζεστό» άρωμα, όπως συνηθίζεται σε μερικές παραδόσεις.
- Ζουμάκι: Αν σας αρέσει το ζουμάκι, κρατήστε 2–3 κουταλιές της σούπας από τα υγρά του ταψιού και σερβίρετέ το στο πλάι.
Καλή απόλαυση – όπως το σέρβιρε πάντα η γιαγιά!