Παραδοσιακά Mantı (Μαντί) – Τα «τουρκικά ραβιόλια»
Οι μπουκιές είναι τόσο μικρές που υπάρχει και η έκφραση «χίλια μαντί σε ένα κουτάλι»!

Τα τουρκικά Mantı είναι μικρά ζυμαρικά γεμιστά με κιμά, θυμίζοντας ραβιόλια, και αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της Τουρκίας. Η λεπτή, σπιτική ζύμη κόβεται σε μικρά τετράγωνα, γεμίζεται με καλομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά και βράζεται απαλά. Το πιάτο ολοκληρώνεται με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο και λιωμένο βούτυρο με πάπρικα ή μπούκοβο. Συχνά πασπαλίζεται και με αποξηραμένο δυόσμο. Είναι ιδανικό για γιορτινό τραπέζι ή ως comfort food, καθώς συνδυάζει απλότητα, πλούσια γεύση και παράδοση. Μπορούν να καταψυχθούν πριν το βράσιμο.
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τη ζύμη
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 250–300 γρ.)
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ φλ. νερό (ή όσο χρειαστεί)
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (250 γρ.)
- 1–2 σκ. σκόρδο (πολτοποιημένες)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή μπούκοβο
- Αποξηραμένο δυόσμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
- Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και λίγο-λίγο το νερό.
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Την καλύπτουμε και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε τη γέμιση
- Ανακατεύουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Το αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε και γεμίζουμε
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με πλάστη.
- Κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια (περίπου 3×3 εκ.).
- Βάζουμε μια μικρή ποσότητα (σαν μισό κουταλάκι) γέμισης σε κάθε τετραγωνάκι.
- Κλείνουμε κάθε κομμάτι τσιμπώντας τις άκρες σε σχήμα σα μικρό φακελάκι (ή όπως ραβιόλια).
- Τοποθετούμε τα μαντί σε αλευρωμένο ταψί να μην κολλήσουν.
Μαγειρεύουμε τα μαντί
- Βράζουμε άφθονο νερό με λίγο αλάτι.
- Ρίχνουμε μέσα τα μαντί και τα βράζουμε για 7–10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε τις σάλτσες
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και προσθέτουμε την πάπρικα ή μπούκοβο για 10–15 δευτερόλεπτα.
Σερβίρισμα
- Σουρώνουμε τα μαντί και τα βάζουμε σε πιατέλα.
- Από πάνω ρίχνουμε πρώτα το σκόρδο-γιαούρτι, μετά το λιωμένο βούτυρο και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με δυόσμο.
Extra tip
Τα μαντί μπορούν να παγώσουν πριν το βράσιμο και να διατηρηθούν στην κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες.
