Κλασική ισπανική κρύα σούπα με ντομάτα - Gazpacho Ανδαλουσίας
Τέλειο για καλοκαιρινά γεύματα ή ως ελαφρύ πρώτο πιάτο φτιάχνεται γρήγορα και πανεύκολα.

Το gazpacho είναι μια δροσιστική, κρύα σούπα από την Ανδαλουσία της Ισπανίας, ιδανική για το καλοκαίρι. Φτιάχνεται με φρέσκες, ώριμες ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, σκόρδο και λίγο μπαγιάτικο ψωμί, που πολτοποιούνται με ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι. Σερβίρεται παγωμένο, συνήθως γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα λαχανικά ή κρουτόν. Είναι ελαφρύ, γεμάτο βιταμίνες και άρωμα Μεσογείου. Το gazpacho δεν είναι απλώς σούπα – είναι παράδοση, απλότητα και νοστιμιά στο πιάτο. Μια τέλεια επιλογή για χορτοφάγους και όσους αναζητούν υγιεινές, φυσικές γεύσεις.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες)
- 1 αγγούρι (ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια)
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι (προαιρετικά)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένες σε νερό)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 1-2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί ή μηλόξιδο
- 1/2 ποτήρι κρύο νερό (ή όσο θέλεις για την υφή)
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Ψιλοκομμένα αγγουράκια, πιπεριά, ντομάτα
- Κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί
- Μια σταγόνα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προετοιμασία λαχανικών
Πλένεις και καθαρίζεις τις ντομάτες, το αγγούρι, την πιπεριά και το σκόρδο. Αν οι ντομάτες έχουν σκληρή φλούδα, τις χαράζεις σταυρωτά, τις ζεματάς για 30'' και τις ξεφλουδίζεις.
Μούλιασμα ψωμιού
Μουλιάζεις το ψωμί σε λίγο νερό για 5 λεπτά και το στραγγίζεις καλά.
Αλέθεις τα υλικά
Βάζεις όλα τα λαχανικά, το ψωμί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και λίγο πιπέρι στο μπλέντερ ή πολυμηχάνημα και τα πολτοποιείς μέχρι να γίνουν βελούδινη σούπα. Αν θες πιο αραιή υφή, προσθέτεις κρύο νερό.
Στραγγίζεις (προαιρετικά)
Αν θέλεις πιο φίνα υφή, περνάς τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι.
Ψύξη
Βάζεις το γκασπάτσο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Πρέπει να σερβιριστεί πολύ δροσερό.
Σερβίρισμα
Ρίχνεις σε βαθύ πιάτο ή ποτήρι, γαρνίρεις με ψιλοκομμένα λαχανικά, λίγη σταγόνα ελαιόλαδο και (αν θες) μερικά κρουτόν.
Tip
Είναι τέλειο για καλοκαιρινά γεύματα ή ως ελαφρύ πρώτο πιάτο. Αν σου αρέσουν οι πιο έντονες γεύσεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο ταμπάσκο ή κύμινο.