Ριζότο αλα Μιλανέζε (Risotto alla Milanese)
Ένα κομψό, εκλεπτυσμένο πιάτο που αναδεικνύει την απλότητα και τη φινέτσα της ιταλικής κουζίνας.

Το ριζότο αλα Μιλανέζε είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Λομβαρδίας, γνωστό για το έντονο κίτρινο χρώμα του από το σαφράν. Παρασκευάζεται με ρύζι Arborio ή Carnaroli, που σοτάρεται με κρεμμύδι, σβήνεται με λευκό κρασί και σιγομαγειρεύεται με ζωμό. Το σαφράν προστίθεται στη μέση του μαγειρέματος για να απελευθερώσει το άρωμά του. Στο τέλος, ενσωματώνεται βούτυρο και παρμεζάνα για πλούσια, κρεμώδη υφή. Σερβίρεται ζεστό και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για οσομπούκο. Είναι ένα κομψό, εκλεπτυσμένο πιάτο που αναδεικνύει την απλότητα και τη φινέτσα της ιταλικής κουζίνας.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 320 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli (ιδανικά)
- 1/2 κ.γ. σαφράν (σε σκόνη ή ίνες)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο ζεστός ζωμός βοδινού (ή κοτόπουλου)
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύεις το σαφράν
Βάλε το σαφράν σε 2-3 κουταλιές της σούπας ζεστό ζωμό, άφησέ το να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να απελευθερώσει το άρωμά του.
Σοτάρισμα κρεμμυδιού
Σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο με 25 γρ. βούτυρο. Σοτάρεις το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα).
Προσθήκη ρυζιού
Ρίχνεις το ρύζι και το ανακατεύεις για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτεις το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί.
Μαγείρεμα με ζωμό
Προσθέτεις τον ζωμό σιγά-σιγά (μία κουτάλα κάθε φορά), ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν προσθέσεις την επόμενη. Περίπου στα 10 λεπτά, προσθέτεις το σαφράν με το ζουμί του.
Ολοκλήρωση
Συνεχίζεις μέχρι το ρύζι να γίνει al dente (περίπου 17-18 λεπτά συνολικά). Στο τέλος, εκτός φωτιάς, προσθέτεις τα υπόλοιπα 25 γρ. βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύεις απαλά να δέσει και αφήνεις 2 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Σερβίρισμα
Σερβίρεις αμέσως, όσο είναι ζεστό και κρεμώδες, με έξτρα παρμεζάνα αν θέλεις.