Συνταγή για ριζότο με αγκινάρες
Ιδανικό για νηστεία, για χορτοφάγους ή για όσους αγαπούν τα ελαφριά αλλά γευστικά πιάτα.

Το ριζότο με αγκινάρες είναι ένα εκλεπτυσμένο και ανοιξιάτικο πιάτο που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ρυζιού με τη μοναδική γεύση της αγκινάρας. Οι φρέσκες ή κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας σοτάρονται με κρεμμύδι και σκόρδο, σβήνονται με λευκό κρασί και αργά μαγειρεύονται μαζί με ρύζι Arborio και ζεστό ζωμό λαχανικών. Το πιάτο ολοκληρώνεται με πλούσιο βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα, που χαρίζουν βελούδινη υφή και έντονη γεύση. Το λεμόνι δίνει μια δροσερή πινελιά. Ιδανικό για νηστεία, για χορτοφάγους ή για όσους αγαπούν τα ελαφριά αλλά γευστικά πιάτα.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 1 φλιτζάνι ρύζι Arborio (ή ρύζι για ριζότο)
- 4 φρέσκες αγκινάρες (ή 200 γρ. κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 3–4 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- Χυμός 1 λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζεις τις αγκινάρες (αν είναι φρέσκες): αφαιρείς τα σκληρά φύλλα, κόβεις τις κορυφές, καθαρίζεις τους μίσχους και τις τρίβεις με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τις κόβεις σε λεπτές φέτες.
- Σε κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτεις τις αγκινάρες και τις σοτάρεις για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνεις το ρύζι και το ανακατεύεις για 1 λεπτό να γυαλίσει.
- Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτεις σταδιακά τον ζεστό ζωμό, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Περιμένεις να απορροφηθεί κάθε φορά πριν ρίξεις την επόμενη.
- Μετά από περίπου 18 λεπτά, το ρύζι θα είναι κρεμώδες αλλά al dente.
- Σβήνεις τη φωτιά, προσθέτεις το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύεις καλά και αφήνεις να σταθεί 2 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Σερβίρεις το ριζότο ζεστό, με φρέσκο πιπέρι και λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί αν θέλεις.
Μικρά tips
- Αν θες ακόμα πιο λεμονάτο άρωμα, μπορείς να προσθέσεις και λίγη ξύσμα λεμονιού στο τέλος.
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείς να σοτάρεις τις αγκινάρες ξεχωριστά σε λίγο βούτυρο και να τις προσθέσεις στο ρύζι στο τέλος.