Συνταγή για λαχταριστό κουνουπίδι ογκρατέν
Ένα πιάτο που δένει υπέροχα με φρέσκια σαλάτα ή ψητό κρέας, ενώ οι παραλλαγές με κρέμα γάλακτος ή μπέικον προσθέτουν επιπλέον ένταση γεύσης.

Το κουνουπίδι ογκρατέν συνδυάζει την απαλή υφή του βραστού κουνουπιδιού με τη βελούδινη, τυρένια μπεσαμέλ, που αρωματίζεται με σκόρδο και μοσχοκάρυδο. Σκεπάζεται με τριπλή στρώση τυριών (γραβιέρα, τσένταρ, παρμεζάνα) και τραγανά ψίχουλα φρυγανιάς, δημιουργώντας χρυσαφένια κρούστα. Η διαδικασία ξεκινά με ελαφρύ βράσιμο του κουνουπιδιού, συνεχίζει με την παρασκευή μπεσαμέλ από βούτυρο, αλεύρι και γάλα, και ολοκληρώνεται με ψήσιμο στους 180 °C για 20–25 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που δένει υπέροχα με φρέσκια σαλάτα ή ψητό κρέας, ενώ οι παραλλαγές με κρέμα γάλακτος ή μπέικον προσθέτουν επιπλέον ένταση γεύσης.
Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 1–1,2 kg), κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml γάλα πλήρες
- 100 γρ. γραβιέρα ή ένταμ τριμμένη
- 100 γρ. τυρί τσένταρ (cheddar) τριμμένο
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο, μια πρέζα (προαιρετικά)
- Ψίχουλα από φρυγανιά ή πανκο, 2–3 κουταλιές της σούπας (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Προετοιμασία κουνουπιδιού
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C (ανώτερο – κατώτερο).
- Βράστε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και τα βράστε για 4–5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να κρατούν τη φόρμα τους.
- Στραγγίστε καλά και αφήστε τα στην άκρη.
Προετοιμασία μπεσαμέλ
- Σε μέτρια κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό χωρίς να πάρει χρώμα.
- Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς με σύρμα για 1–2 λεπτά, ώστε να «ψηθεί» ελαφρά το αλεύρι.
- Σταδιακά προσθέστε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει.
- Mόλις η σάλτσα πήξει (2–3 λεπτά), κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε την μισή γραβιέρα, την μισή τσένταρ και μισή παρμεζάνα. Αναμίξτε καλά μέχρι να λιώσουν.
- Αλατοπιπερώστε και βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
- Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος (περίπου 20×30 cm).
- Απλώστε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού ομοιόμορφα.
- Ρίξτε από πάνω τη μπεσαμέλ με τα τυριά, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
- Πασπαλίστε με τα ψίχουλα φρυγανιάς και την υπόλοιπη γραβιέρα, τσένταρ και παρμεζάνα.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20–25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρισμα
Αφήστε το κουνουπίδι ογκρατέν να «σταθεί» 5 λεπτά πριν το σερβίρετε, ώστε να δέσει η σάλτσα. Ταιριάζει υπέροχα με μια πράσινη σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε ψητό κρέας.
Tips
- Για πιο έντονη γεύση, αντικαταστήστε μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος (100 ml).
- Μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια μπέικον ή προσούτο στο κουνουπίδι πριν τη μπεσαμέλ.
- Αν θέλετε πιο τραγανή κρούστα, ψήστε για 2–3 λεπτά επιπλέον στο γκριλ, παρακολουθώντας προσεκτικά.