Συνταγή για λαχταριστούς λαχανοντολμάδες της γιαγιάς
Σερβίρονται ζεστοί, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί για βούτες στη σάλτσα.

Οι λαχανοντολμάδες της γιαγιάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Τρυφερά φύλλα λάχανου αγκαλιάζουν μια γέμιση από κιμά, ρύζι, μυρωδικά και ελαιόλαδο, και σιγοβράζουν μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Το πιάτο ολοκληρώνεται με ένα κρεμώδες αυγολέμονο, που χαρίζει οξύτητα και βελούδινη υφή. Ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι, γεμάτο νοσταλγία, θαλπωρή και οικογενειακές αναμνήσεις. Σερβίρονται ζεστοί, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί για βούτες στη σάλτσα. Ένα πιάτο που μυρίζει σπίτι και αγάπη.
Υλικά:
Για τα ντολμαδάκια
- 1 μεγάλο λάχανο (λευκό, σφιχτό)
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή μισό-μισό με χοιρινό)
- 1 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο (προαιρετικά)
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ζωμός από την κατσαρόλα
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε το λάχανο
Κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό και το ζεματάμε για λίγα λεπτά. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα μόλις μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Τυλίγουμε τους ντολμάδες
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, κόβουμε το σκληρό κοτσάνι του και βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά γέμιση. Τυλίγουμε σφιχτά (σαν μικρό ρολό). Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Μαγείρεμα
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με κομμένα φύλλα λάχανου. Βάζουμε τους ντολμάδες σε σειρές, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο. Σκεπάζουμε με πιάτο για να μη διαλυθούν και προσθέτουμε ζεστό νερό, ίσα να τους καλύψει. Σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά.
Αυγολέμονο
Χτυπάμε τα αυγά καλά, προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού. Παίρνουμε λίγο-λίγο ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στα αυγά για να τα ζεστάνουμε (το λεγόμενο «μπεσαμέλ»). Κατόπιν, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα και κουνάμε ελαφρά να πάει παντού (δεν ανακατεύουμε με κουτάλα).
Σερβίρισμα
Ζεστοί, με το αυγολέμονο να γλιστρά πάνω τους, συνοδεύονται τέλεια με φρέσκο ψωμί. Κι αν περισσέψουν, είναι ακόμη καλύτεροι την επόμενη μέρα!