Συνταγή για ριζότο με μπρόκολο και μανιτάρια
Με απλά υλικά, λίγο λευκό κρασί και ζωμό λαχανικών, μπορείς να δημιουργήσεις ένα γευστικό πιάτο που θυμίζει ιταλική κουζίνα.

Αυτό το ριζότο με μπρόκολο και μανιτάρια είναι μια υγιεινή και απολαυστική πρόταση, ιδανική για χορτοφάγους αλλά και για όσους θέλουν ένα ελαφρύ πιάτο με πλούσια γεύση. Ο συνδυασμός του κρεμώδους ρυζιού με τα σοταρισμένα μανιτάρια και το μπλανσαρισμένο μπρόκολο προσφέρει ισορροπία και θρεπτικότητα. Με απλά υλικά, λίγο λευκό κρασί και ζωμό λαχανικών, μπορείς να δημιουργήσεις ένα γευστικό πιάτο που θυμίζει ιταλική κουζίνα. Το άγγιγμα παρμεζάνας ή διατροφικής μαγιάς στο τέλος απογειώνει το αποτέλεσμα. Ιδανικό για ένα χορταστικό μεσημεριανό ή ένα ελαφρύ δείπνο.
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 1 φλ. ρύζι Arborio (για ριζότο)
- 1 μικρό μπρόκολο, κομμένο σε μικρές φουντίτσες
- 200 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πλευρώτους), κομμένα σε φέτες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 3-4 φλ. ζεστό ζωμό λαχανικών (ή κοτόπουλου)
- ½ φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο ή φυτικό βούτυρο (προαιρετικά για έξτρα γεύση)
- 2-3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα ή διατροφική μαγιά για vegan εκδοχή
- Αλάτι & πιπέρι
- Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά για φρεσκάδα)
Εκτέλεση
- Βράσε το μπρόκολο για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό ή στον ατμό. Στράγγισέ το και άφησέ το στην άκρη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και σώταρε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σοτάρισε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
- Ρίξε το κρασί (αν χρησιμοποιείς) και άφησέ το να εξατμιστεί.
- Ξεκίνα να προσθέτεις σταδιακά τον ζεστό ζωμό, μια κουτάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση, ρίχνεις την επόμενη. Συνέχισε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι (αλ ντέντε), περίπου 18-20 λεπτά.
- 2-3 λεπτά πριν το τέλος, πρόσθεσε το μπρόκολο και ανακάτεψε να ζεσταθεί.
- Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο, βγάλε από τη φωτιά, πρόσθεσε το βούτυρο και την παρμεζάνα (ή διατροφική μαγιά) και ανακάτεψε για να δέσει.
- Δοκίμασε και ρύθμισε με αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού αν θέλεις.
- Σερβίρεις αμέσως, κατά προτίμηση με έξτρα παρμεζάνα από πάνω και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.