Κερκυραϊκή παστιτσάδα με κοτόπουλο
Σερβίρεται πάντα με χοντρά μακαρόνια και άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι, θυμίζοντας το άρωμα και τη θαλπωρή μιας άλλης εποχής.

Η παστιτσάδα με κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Κέρκυρας, βαθιά ριζωμένο στη βενετσιάνικη κληρονομιά του νησιού. Πλούσια σε αρώματα και μπαχαρικά, με έντονη σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά όπως κανέλα, μπαχάρι και δάφνη, η παστιτσάδα δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά γαστρονομική εμπειρία. Παραδοσιακά μαγειρεύεται με κόκορα, όμως η εκδοχή με κοτόπουλο είναι εξίσου αγαπητή στα κερκυραϊκά σπίτια. Σερβίρεται πάντα με χοντρά μακαρόνια και άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι, θυμίζοντας το άρωμα και τη θαλπωρή μιας άλλης εποχής. Ένα πιάτο-σύμβολο φιλοξενίας και γιορτής.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κοτόπουλο ~1,5 kg, κομμένο σε μερίδες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 120 ml κόκκινο κρασί ξηρό
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 400 g ντοματάκια κονκασέ (ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα)
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- 2-3 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για την οξύτητα)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 g μακαρόνια No 2 (ή χοντρά μακαρόνια Κερκυραϊκά)
- Φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, για το σερβίρισμα
Σημείωση: Σε πολλές κερκυραϊκές οικογένειες προσθέτουν λίγη καυτερή πιπεριά ή 1 κ.γ. κύμινο· αν σας αρέσουν τα πιο πικάντικα αρώματα, δοκιμάστε το.
Εκτέλεση
Προετοιμασία κοτόπουλου
Σκουπίζουμε καλά τις μερίδες, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
Σοτάρισμα
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.
- Ροδίζουμε το κοτόπουλο σε μέτρια-δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές (8-10 ′). Το βγάζουμε σε πιατέλα.
Βάση της σάλτσας
- Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια 3-4 ′, προσθέτουμε το σκόρδο για 1 ′.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε 1 ′ να «καραμελώσει».
Σβήσιμο & μπαχαρικά
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 ′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε πάπρικα, κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλα, δάφνη, ζάχαρη.
Σιγομαγείρεμα
- Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, ½ φλ. ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε ~45-50 ′, ώσπου το κρέας να είναι τρυφερό και η σάλτσα πυκνή-βελούδινη. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Βράζουμε τα μακαρόνια
- 10 ′ πριν τελειώσει το κοτόπουλο, βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε μπόλικο, αλατισμένο νερό.
- Στραγγίζουμε, φυλάμε ½ φλ. από το νερό των ζυμαρικών.
Τελευταίο δέσιμο
- Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα (και λίγο από το νερό αν τα θέλουμε πιο ζουμερά).
- Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, βάζοντας από πάνω τις μερίδες κοτόπουλου και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Μικρά μυστικά
- Σάλτσα πιο στιβαρή; Αφήστε ανοιχτή την κατσαρόλα τα τελευταία 10'.
- Προετοιμασία από πριν: Η παστιτσάδα γίνεται ακόμη πιο νόστιμη αν «σταθεί» 8-12 ώρες· ζεστάνετέ τη απαλά πριν το σερβίρισμα.
- Έκδοση express: Χρησιμοποιήστε μπούτια κοτόπουλου ( ψήνονται γρηγορότερα, ~35 ′).
