Καλαμαράκια στιφάδο με κρεμμυδάκια και δάφνη
Μια ξεχασμένη νησιώτικη συνταγή με άρωμα παλιάς Ελλάδας.

Τα καλαμαράκια στιφάδο είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, βαθιά ριζωμένη στη νησιώτικη κουζίνα. Συνδυάζει θαλασσινές γεύσεις με αρώματα από δάφνη, μπαχάρι και κανέλα, δημιουργώντας ένα πιάτο με πλούσιο χαρακτήρα και έντονη νοστιμιά. Τα μικρά κρεμμυδάκια, μαγειρεμένα αργά μέχρι να καραμελώσουν, δίνουν γλυκύτητα που ισορροπεί ιδανικά με τη ντομάτα και το κρασί. Είναι ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι, συνοδευόμενο με ψωμί ή πουρέ. Το στιφάδο με καλαμαράκια αποδεικνύει πως η ελληνική κουζίνα ξέρει να μετατρέπει απλά υλικά σε πιάτα γεμάτα ζεστασιά και παράδοση.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 800 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα (ολόκληρα ή κομμένα σε ροδέλες)
- 700 γρ. μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου (ή κοκκάρια)
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζεις τα κρεμμυδάκια (βάλε τα σε νερό για 10’ για να καθαρίζονται εύκολα) και τα σοτάρεις σε πλατιά κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα αφαιρείς και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο λάδι και σοτάρεις τα καλαμαράκια για 4-5 λεπτά.
- Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτεις τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι και το σκόρδο.
- Ρίχνεις και τα κρεμμυδάκια πίσω στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνεις και σιγοβράζεις με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 40-50 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μελώσει η σάλτσα).
- Στο τέλος, αφαιρείς τα μπαχαρικά (προαιρετικά) και αφήνεις το φαγητό να «ηρεμήσει» 10 λεπτά πριν το σερβίρεις.
Συνοδεύεται τέλεια με
- Πουρέ ή χοντροκομμένο παξιμάδι
- Ή απλά με μπόλικο φρέσκο ψωμί για βούτες στη σάλτσα!