Απολαυστικό σουφικό της Ικαρίας
Το φαγητό σιγομαγειρεύεται μέχρι να δέσουν οι γεύσεις, θυμίζοντας την αργή, ήρεμη ρυθμική ζωή της Ικαρίας.

Το σουφικό είναι η γευστική ψυχή της Ικαρίας, ένα πιάτο που καθρεφτίζει τη φιλοσοφία της μακροζωίας και της απλότητας του νησιού. Καλοκαιρινά λαχανικά ,μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές και ντομάτες, τηγανίζονται ξεχωριστά και ενώνονται σε στρώσεις, αρωματισμένες με σκόρδο και μυρωδικά. Το φαγητό σιγομαγειρεύεται μέχρι να δέσουν οι γεύσεις, θυμίζοντας την αργή, ήρεμη ρυθμική ζωή της Ικαρίας. Το σουφικό δεν είναι απλώς μπριάμ, είναι μια νησιώτικη τελετουργία που μοιράζεται στο τραπέζι με καλοκαιρινό αεράκι, ντόπιο κρασί και παρέα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2 μελιτζάνες (κομμένες σε φέτες ή κύβους)
- 2 κολοκύθια (φέτες)
- 1-2 πατάτες (φέτες)
- 1 πιπεριά πράσινη (ροδέλες ή λωρίδες)
- 1 πιπεριά κόκκινη (προαιρετικά)
- 1-2 κρεμμύδια (φέτες)
- 2-3 ώριμες ντομάτες (τριμμένες ή σε φέτες)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα + λίγο για το μαγείρεμα
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη ή/και φρέσκος βασιλικός
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία λαχανικών
Κόβεις όλα τα λαχανικά σε φέτες (ή κύβους για τις μελιτζάνες). Αλατίζεις τις μελιτζάνες και τις αφήνεις για 15-20 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένεις και τις στεγνώνεις καλά.
Βήμα 2: Τηγάνισμα
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, τηγανίζεις ελαφρώς (όχι να «πνίγονται» στο λάδι) όλα τα λαχανικά χωριστά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα τοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 3: Στήσιμο στρώσεων
Στο ίδιο σκεύος, ξεκινάς να στρώνεις τα τηγανισμένα λαχανικά σε στρώσεις. Εναλλάσσεις χρώματα και υφές (π.χ. πατάτα – κολοκύθι – μελιτζάνα – πιπεριά – κρεμμύδι). Ανάμεσα στις στρώσεις σκορπίζεις λίγο σκόρδο, ρίγανη και ρίχνεις ντομάτα. Επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Βήμα 4: Σιγανό μαγείρεμα
Ρίχνεις λίγο ακόμη ελαιόλαδο πάνω από τα λαχανικά και βάζεις το φαγητό να σιγομαγειρευτεί σκεπασμένο για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσουν τα υλικά με τη ντομάτα.
Σερβίρισμα
Το σουφικό σερβίρεται ζεστό ή και χλιαρό, ιδανικά με φέτα, χωριάτικο ψωμί και κρασί Ικαρίας. Είναι πιάτο απλό, αλλά βαθιά γευστικό, γεμάτο καλοκαίρι και ικαριώτικη φιλοσοφία!