Συνταγή για vegan μαγειρίτσα με άγρια μανιτάρια και κινόα
Μια ελαφριά επιλογή για όσους αποφεύγουν τα εντόσθια ή θέλουν μια vegan επιλογή.

Η μαγειρίτσα με άγρια μανιτάρια και κινόα είναι μια μοντέρνα, ελαφριά εκδοχή του παραδοσιακού πασχαλινού πιάτου. Ιδανική για όσους αποφεύγουν τα εντόσθια, συνδυάζει γήινες γεύσεις από ποικιλία μανιταριών με τη θρεπτική αξία της κινόα. Το μαρούλι, ο άνηθος και το λεμόνι προσθέτουν φρεσκάδα, ενώ το αυγολέμονο, προαιρετικά, ολοκληρώνει το φαγητό με κρεμώδη υφή. Είναι μια υγιεινή, χορτοφαγική πρόταση που σέβεται τη γιορτινή παράδοση αλλά προσαρμόζεται στις σύγχρονες διατροφικές επιλογές. Σερβίρεται ζεστή, με φρέσκο πιπέρι και μπόλικη αγάπη για τη γεύση και την υγεία.
Μαγειρίτσα με άγρια μανιτάρια και κινόα
Υλικά (για 4 άτομα):
- 500 γρ. μανιτάρια άγρια (πορτσίνι, πλευρώτους, σιτάκε ή και λευκά μανιτάρια για ανάμειξη)
- 1 φλ. κινόα (ξεπλυμένη καλά)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι μαρούλι, χοντροκομμένο
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 αυγά (προαιρετικά, για το αυγολέμονο)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρεις το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Μανιτάρια: Προσθέτεις τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοτάρεις για 5-7 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Μαρούλι & κινόα: Προσθέτεις το μαρούλι, την κινόα και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
- Ζωμός: Ρίχνεις τον ζωμό (ή νερό), αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνει η κινόα και να μαλακώσουν όλα.
- Αυγολέμονο (προαιρετικό): Αν θέλεις, χτυπάς τα αυγά με τον χυμό λεμονιού, προσθέτεις λίγο-λίγο ζεστό ζωμό για να μην κόψουν, και το ρίχνεις στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς.
- Τελείωμα: Ρίχνεις τον άνηθο, ανακατεύεις απαλά και σερβίρεις με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips:
Αν θες να γίνει vegan, απλώς παράλειψε το αυγολέμονο.
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο σπανάκι ή ζοχούς για έξτρα άρωμα και χρώμα.
Η κινόα δίνει σώμα και πρωτεΐνη, θυμίζοντας υφή από ψιλοκομμένα εντόσθια χωρίς την ένταση.