Taste Atlas: Αυτή είναι η «χρυσή» λίστα του street food - Τα δύο ελληνικά πιάτα που ξεχώρισαν
Οι ψηφοφόροι του Taste Atlas μίλησαν και το garantita, παραδοσιακό φαγητό από την Αλγερία κατέκτησε την πρώτη θέση με 4,8 αστεράκια.

Τη λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα στην κατηγορία του street food δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas, αναδεικνύοντας την ποικιλία και την πλούσια γαστρονομική παράδοση διαφόρων χωρών. Η πρώτη 20άδα μάλιστα, έχει «άρωμα» ελληνικό.
Οι ψηφοφόροι του Taste Atlas μίλησαν και το garantita, παραδοσιακό φαγητό από την Αλγερία κατέκτησε την πρώτη θέση με 4,8 αστεράκια.
«Το Garantita είναι ένα δημοφιλές αλγερινό street food που καταναλώνεται ως σνακ και παρασκευάζεται ως είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη γίνεται με συνδυασμό από αλεύρι ρεβιθιού, λάδι, μπαχαρικά και νερό.
Στη συνέχεια καλύπτεται με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα από πάνω. Η Γαραντίτα σερβίρεται συνήθως ζεστή, ντυμένη με χαρίσα και κύμινο» περιγράφει το Taste Atlas.
Στην δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται τα guotie από την Κίνα με 4,7 αστεράκια. Ακολουθεί το siomay από την Κίνα, ενώ στην τέταρτη θέση είναι το πιάτο Quesabirria. «Προέρχεται από την Τιχουάνα και αποτελείται συνήθως από μεγάλες τορτίγιες γεμάτες με μαγειρεμένο κρέας σε στυλ μπίρρια (συνήθως βοδινό) και μια γενναιόδωρη ποσότητα λιωμένου τυριού».
Την πεντάδα συμπληρώνει το ινδικό πιάτο Parotta, με 4,7 αστεράκια. Και επειδή Taste Atlas χωρίς την παρουσία ελληνικού παραδοσιακού φαγητού δεν γίνεται, στην 19η θέση συναντάμε το περιβόητο κοντοσούβλι.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Taste Atlas, «το κοντοσούβλι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συχνά συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί.
Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, που έχει σαν αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών.
Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβέρνων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου». Ωστόσο, η ελληνική παρουσία στη λίστα δεν περιορίζεται μόνο στο κοντοσούβλι, καθώς στην 23η θέση βρίσκεται o γύρος.
Η λίστα του Taste Atlas: