Taste Atlas: Στις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου η χωριάτικη και ο ντάκος, αλλά σε ποια θέση;
Τη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου δημοσίευσε για τον Απρίλιο 2025, ο Taste Atlas.

Τις δύο πρώτες θέσεις έχει η Ελλάδα στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου, όπως δημοσιεύτηκε από τον Taste Atlas. Ντάκος και χωριάτικη είναι στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα ενώ στη λίστα συναντάμε τα χόρτα στην 27η και την πατατοσαλάτα στην 40η θέση.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», γράφει το Taste Atlas για τον ντάκο που βαθμολογία 4.5.
Με βαθμούς 4,4, η χωριάτικη σαλάτα θριαμβεύει: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί», γράφει ο γαστρονομικός οδηγός.
