Τη στροφή της Google, της θυγατρικής της Alphabet, στον κλάδο του fintech μέσω της έκδοσης χρεωστικών καρτών, αναφέρει δημοσίευμα του Tech Crunch. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κολοσσός της αναζήτησης ετοιμάζεται να λανσάρει co-branded χρεωστικές κάρτες (φυσικές και ψηφιακές) σε συνεργασία με μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Citi και Stanford Federal Credit Union.

Η εν λόγω κάρτα θα έχει ενσωματωμένο chip της Visa, αν και στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί η υποστήριξη και για Mastercard και θα συνδέεται με μια εφαρμογή την οποία θα κατεβάζει ο χρήστης στο κινητό του τηλέφωνο και μέσω της οποίας θα μπορεί να ελέγχει τα έξοδά του και τους λογαριασμούς τους. Η φυσική έκδοση της κάρτας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές. Θα υπάρχει και μία ψηφιακή έκδοση για ανέπαφες συναλλαγές μέσω Bluetooth και NFC, αλλά και για αγορές από διαδικτυακά καταστήματα. Στην εφαρμογή θα υπάρχουν επιλογές για άμεσο κλείδωμα της κάρτας σε περίπτωση απώλειας ή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στο λογαριασμό που θα είναι συνδεδεμένος με την εκάστοτε κάρτα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου μάλιστα, οι πληροφορίες έρχονται από δύο πηγές προσκείμενες στην εταιρεία και συνοδεύονται κι από οπτικό υλικό, δηλαδή φωτογραφίες της «υπό κατασκευή» κάρτα της Google. Η έκδοση μιας τέτοιου τύπου κάρτας θα βοηθούσε σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Tech Crunch, την Google να αναπτύξει κι άλλο την εφαρμογή Google Pay και να διευρύνει το μερίδιό της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Προς το παρόν, το Google Pay επιτρέπει μόνο διαδικτυακές και peer to peer πληρωμές συνδέοντας σε αυτό μια παραδοσιακή χρεωστική κάρτα. Επίσης, ακόμη δεν έχει διαρρεύσει το αν θα προσφέρει κάποια “πλεονεκτήματα” στους πελάτες της, όπως κάνει η Apple, ή αν οι πελάτες θα έχουν έκπτωση στην αγορά προϊόντων της Google με τη συγκεκριμένη κάρτα.

Νέα έσοδα, νέα δεδομένα, νέα προϊόντα

Δημιουργώντας μια έξυπνη χρεωστική κάρτα, η Google θα έχει πρόσβαση σε νέες πηγές εσόδων και δεδομένων, όπως εξηγεί το Tech Crunch. «Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρεώνει προμήθειες συναλλαγών σε αγορές που πραγματοποιούνται με την κάρτα, τις οποίες θα μοιράζεται με τους συνεργάτες της.

Επιπλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα συναλλαγών, για να εκδίδει στατιστικά για τις αγορές των χρηστών και να βελτιώνει έπειτα τις διαφημιστικές της καμπάνιες και την στόχευσή τους. Πολλοί άλλωστε θα ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στις διαφημίσεις της Google αν ο τεχνολογικός κολοσσός μπορούσε να αποδείξει ότι θα οδηγούσαν σε αύξηση των πωλήσεών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Tech Crunch.

«Ακόμα μεγαλύτερα θα είναι βέβαια και τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το παλιό “ανέκδοτο” της τεχνολογικής σκηνής, ότι κάθε εφαρμογή μπορεί να γίνει εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, έχει αναδιατυπωθεί σήμερα σε “κάθε εταιρεία τεχνολογίας μπορεί να γίνει χρηματοπιστωτικό ίδρυμα”. Μια τέτοια κίνηση λοιπόν θα μπορούσε να δώσει στην Google το δικαίωμα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματιστηριακές μετοχές, χρηματοοικονομικές συμβουλές, ασφαλίσεις κλπ.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Google δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε όμως και διαψεύσει το δημοσίευμα του Tech Crunch. Η απάντηση της εταιρείας συνοψίζεται στο εξής: «Η εταιρεία εξετάζει πώς μπορεί να συνεργαστεί με τράπεζες και αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα για να προσφέρει έξυπνες λύσεις για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Google Pay, βοηθώντας τους πελάτες να επωφεληθούν από χρήσιμα εργαλεία και διατηρώντας ταυτόχρονα τα χρήματά τους σε έναν ασφαλή λογαριασμό. Οι κύριοι συνεργάτες μας σήμερα είναι η Citi και η Stanford Federal Credit Union και ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις