Το σπήλαιο Σωβέ, στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση της 26ης επετείου από την ανακάλυψή του.

Το σπήλαιο της Νότιας Γαλλίας περιέχει μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών στον κόσμο.

Ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως, έχοντας χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο τον Ιούνιο του 2014.

Το Σπήλαιο Σωβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων. Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλαιολόγους, τον Ζαν-Μαρί Σωβέ, τον Κριστιάν Ιλέρ και την Ελιέτ Μπρουνέλ. Στα τοιχώματά του φιλοξενεί περισσότερα από χίλια σχέδια που μαρτυρούν «τις πρώτες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ανθρώπου» κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, εδώ και 36.000 χρόνια.

Τα σχέδια επάνω στον βράχο, έργα ανδρών και γυναικών του ωρινάκιου πολιτισμού απεικονίζουν ζώα από 14 είδη: αρκούδες, ρινόκερους, λέοντες, πάνθηρες, βίσονες, άλογα… δεκάδες αποτυπώσεις χεριών σε αρνητικό και θετικό, απεικονίσεις αιδοίων και στο βάθος της σπηλιάς, το εξαιρετικό σχέδιο του κάτω μέρους ενός γυναικείου σώματος δίπλα σε έναν βίσονα.

Στο έδαφος έχουν διατηρηθεί αληθινά ίχνη ζώων καθώς και οστά των ζώων που διαχείμαζαν εκεί.

Στο Σπήλαιο Σωβέ – Πον ντ΄Αρκ εφαρμόσθηκε εξ αρχής πολιτική προληπτικής συντήρησης, ενώ απαγορεύθηκε η πρόσβαση για το κοινό, ώστε τα έργα να μην εκτεθούν στην επιβλαβή επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή του πλήθους των επισκεπτών. Κατά συνέπεια τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί στην κατάσταση που βρίσκονταν όταν ανακαλύφθηκε το σπήλαιο.

Για το κοινό έχει δημιουργηθεί ένα αντίγραφό του στην περιοχή, που ονομάζεται Σπηλιά της Πον-ντ Άρκ, και φιλοξενεί τα αντίγραφα των αυθεντικών ευρημάτων. Η αναπαράσταση των νωπογραφιών έγινε με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων μέτρησης με λέιζερ, που εγγυώνται απόλυτη ακρίβεια.

Τι είναι το Google doodle;

Η Google τα περιγράφει ως «τις ευχάριστες και καμιά φορά αυθόρμητες αλλαγές που γίνονται στο logo της για να γιορτάσουν επετείους αλλά και τις ζωές διασήμων καλλιτεχνών και επιστημόνων».

Πώς δημιουργήθηκαν αρχικά τα doodles;

To 1998, οι ιδρυτές της Google, Larry και Sergey, έπαιζαν με το λογότυπό της για να βρουν τρόπο να δείξουν πως θα λείψουν λίγες μέρες από το γραφείο για να πάνε στο φεστιβάλ του Burning Man στην έρημο της Νεβάδα. Είχε ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο αλλά η ιδέα είχε πέραση και έτσι ξαναχρησιμοποιήθηκε.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ζήτησαν από τον webmaster τους Dennis Hwang, που τότε ακόμη έκανε την πρακτική του στην εταιρία, να δημιουργήσει ένα doodle για την ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες του Google το λάτρεψαν τόσο πολύ που ο Dennis προάχθηκε σε γενικό μάνατζερ των doodles για να μπορούν να τα κυκλοφορούν σε τακτική βάση.

Για τι είδους γεγονότα δημιουργούνται τα doodles;

Στην αρχή αφορούσαν τις πιο γνωστές γιορτές αλλά πλέον καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεγονότων και πραγμάτων, από το Γυναικείο World Cup 2019 μέχρι και τα φαλάφελ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις