Αυτά είναι τα δεδομένα που έρχονται από την εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού, κυρίως από τις ΗΠΑ. Επίσης, στον Καναδά, όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν, λέγοντας πως ανάμεσα σε 2 εκατομμύρια εμβολιασμένους, έχουν καταγραφεί 21 περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Οι περισσότεροι ανέφεραν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και 20 από αυτούς έχουν αναρρώσει πλήρως.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία για τις ΗΠΑ, είναι για την περίοδο ως τις 23 Δεκεμβρίου και από τότε αναφέρθηκαν ακόμη οκτώ περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, δηλαδή συνολικά 29. Οι περισσότερες σχετίζονται με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο όμως ξεκίνησε να δίνεται μία εβδομάδα πριν από αυτό της Moderna, άρα έχουν δοθεί περισσότερες δόσεις από αυτό, σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, έχει αναφερθεί αύξηση στο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις αυτές παραμένουν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Ανέφεραν πως το ποσοστό εμφάνισης αναφυλαξίας είναι 11,1 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων. Το ποσοστό εμφάνισης αναφυλαξίας που παρουσιάζεται στο εμβόλιο της γρίπης είναι 1,3 ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων.  Πάντως τα Κέντρα, έχουν συστήσει σε όλους παρουσίασαν τέτοια αντίδραση, στην πρώτη δόση, να μην προχωρήσουν στην δεύτερη.

Οι επιστήμονες των Κέντρων, τονίζουν πως “όλα τα εμβόλια ενέχουν ένα σπάνιο κίνδυνο για αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση απειλητική για τη ζωή” και προσθέτουν πως η αναφυλαξία μπορεί να αναστραφεί γρήγορα με φαρμακευτική αγωγή όπως επινεφρίνη.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν ότι “κανένας ασθενής δεν κατέληξε από αλλεργική αντίδραση, σε αντίθεση με τα αναρίθμητα θύματα της COVID-19 και αυτό πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Καναδά, στο πρόγραμμα εμβολιασμού δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι στιγμής και ότι η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές αυτή που προέκυψε από τα κλινικά τεστ. Στις πιο κοινές παρενέργειες, είναι πυρετός που διαρκεί λίγο, πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, πονοκέφαλος και κόπωση. Οι πιο πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, υποχωρούν σε 24 ώρες. Στον Καναδά γίνονται δύο εμβόλια, της Pfizer και της Moderna και ως τώρα έχουν δοθεί 230.000 δόσεις.

Ερευνάται ο θάνατος γιατρού

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό έρευνα ο θάνατος ενός 56χρονου γιατρού από τη Φλόριντα, περίπου τρεις εβδομάδες, αφού έκανε το εμβόλιο. Ο γιατρός Gregory Michael, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στο Μαϊάμι, πέθανε από εγκεφαλικό που προκλήθηκε από έλλειψη αιμοπεταλίων. Η σύζυγος του, Heidi Neckelmann, δήλωσε πως ζήτησε ιατρική βοήθεια τρεις ημέρες αφού έκανε το εμβόλιο, γιατί εμφάνισε κηλίδες στο δέρμα, τις οποίες θεώρησε ενδεικτικές εσωτερικής αιμορραγίας. Η ίδια δήλωσε πως η θρομβοπενία, οδήγησε στο εγκεφαλικό.

H Pfizer – της οποίας το εμβόλιο έλαβε ο γιατρός – ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε. “Ερευνούμε το συμβάν, αλλά δεν πιστεύουμε αυτή τη στιγμή πως υπάρχει κάποια άμεση σχέση με το εμβόλιο” ανέφερε. Πρόσθεσε πως οι κλινικές έρευνες δεν έδειξαν πως προκαλεί θρομβοπενία.

Με πληροφορίες από NBC, ΑΜΠΕ, CTV News και ABC

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις