Μεγάλη αναστάτωση σε εκατομμύρια χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής επικοινωνίας WhatsApp, οι οποίοι λαμβάνουν δραστικά μέτρα και την εγκαταλείπουν μαζικά, πριν την επερχόμενη ανανέωση της πολιτικής απορρήτου που θα τους αναγκάζει να μοιράζονται τα δεδομένα τους με το Facebook. Όπως έγινε γνωστό, το update που θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου, επηρεάζει τους χρήστες του WhatsApp σε όλες τις χώρες εκτός Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, όπου υπάρχουν αυστηροί νόμοι περί προστασίας δεδομένων.

Πιο αναλυτικά, σε αυτές τις περιοχές, οι χρήστες θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ώστε το Facebook να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών τους αριθμών και πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με άλλους χρήστες, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα από το εάν ο χρήστης του WhatsApp διαθέτει λογαριασμό Facebook ή όχι.


Η είδηση έπεσε σαν «βόμβα» και οδήγησε πολλούς χρήστες να μεταφερθούν σε ανταγωνιστικές εφαρμογές, σύμφωνα με στοιχεία του Sensor Tower. Όταν ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, στις 7 Ιανουαρίου 2021, το Telegram είχε 1,7 εκατομμύρια download και το Signal 1,2 εκατομμύρια λήψεις, ενώ το WhatsApp, το οποίο κυριαρχεί συνήθως, 1,3 εκατομμύρια. Η νέα πολιτική απορρήτου τους WhatsApp αναφέρει: «Ως μέρος των Εταιρειών του Facebook, το WhatsApp λαμβάνει πληροφορίες από και μοιράζεται πληροφορίες με τις άλλες Εταιρείες του Facebook».

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Ότι το Facebook θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες λογαριασμού των χρηστών, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού τηλεφώνου σας, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης με άλλους χρήστες και αρχεία που καταγράφουν τη συχνότητα και τον χρόνου χρήσης του WhatsApp. Άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν στο Facebook περιλαμβάνουν τη διεύθυνση IP, τις λεπτομέρειες του προγράμματος περιήγησης, τη γλώσσα και τη ζώνη ώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook εξαγόρασε το WhatsApp το 2014 και μοιράζεται δεδομένα με αυτό από το 2016. Το Whatsapp προσέφερε την επιλογή εξαίρεσης από την κοινή χρήση δεδομένων μια φορά, το 2016, αλλά τώρα οι χρήστες αναγκάζονται να συμφωνήσουν με την πολιτική απορρήτου αν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις