Τέμπη: Ο Χαρίτσης χάλασε το σχέδιο Φάμελλου, διαφωνία Αχτσιόγλου - Επανέρχεται η «ρεζέρβα» Κασσελάκη
Ακόμα πιο περίπλοκη καθιστά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή η άρνηση της Νέας Αριστεράς να υπογράψει το κείμενο της Κουμουνδούρου. Διαφώνησε η Αχτσιόγλου. Στο προσκήνιο η «ρεζέρβα» Κασσελάκη.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, ο Σωκράτης Φάμελλος θα επιχειρήσει να βρει από αλλού τις απαραίτητες υπογραφές βουλευτών, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και οι βουλευτές του κόμματος Κασσελάκη. Γεγονός, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, αφού αρκετοί εκ των κορυφαίων δεν θέλουν καν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Νέα Αριστερά δεν «κατεβαίνει στο γήπεδο»
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι στην πρόταση του θα περιλαμβάνεται και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Αριστερά «πάγωσαν» οι σκέψεις για σύμπραξη με τους πρώην συντρόφους τους. Τα στελέχη της Πατησίων πίστευαν ότι μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να μετατρέψει τον πρωθυπουργό «από θύτη, σε θύμα», όπως προ ημερών είχε δηλώσει στο Action24, ο Αλέξης Χαρίτσης.
Τις τελευταίες ημέρες έγινε μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Εν τέλει, όμως, δεν καρποφόρησε. Έχοντας την πίεση πάνω της, η Νέα Αριστερά αποφάσισε να μην στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε την αποχή από τη ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή - μια κίνηση η οποία δεν είναι εύκολα υπερασπίσιμη.
Με απλά λόγια, δεν θα «κατέβει στο γήπεδο», καλώντας και τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο. Το σκεπτικό της είναι πως έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να συντάξει τη δική της πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή, θα ψηφιστεί η δική της πρόταση και όχι κάποια της αντιπολίτευσης.
«Η Νέα Αριστερά καλεί τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να μην συνδράμουν στη μεθόδευση του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση να μην δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη – Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν. Η αντιπολίτευση να μην βοηθήσει την κυβέρνηση, έστω άθελά της, στο κλείσιμο της υπόθεσης», σημείωνε σε ανακοίνωση του, το Πολιτικό Γραφείο της Πατησίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, μόνο η Έφη Αχτσιόγλου και η Θεανώ Φωτίου ήταν ανοιχτά υπέρ της στήριξης της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι βουλευτές, έθεσαν τον προβληματισμό για το αν το κόμμα τους θα έπρεπε να ακούσει το «λαϊκό αίσθημα» και να συνυπογράψει την πρόταση.
Αναζητά εναλλακτική ο ΣΥΡΙΖΑ
Η -αναμενόμενη, εν πολλοίς- απόφαση της Νέας Αριστεράς, προκάλεσε απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου ήθελε να καταθέσει τη δική της πρόταση, η οποία θα ήταν και η μοναδική που θα ζητούσε να ελεγχθεί ο πρωθυπουργός, επομένως θα ήταν σαφώς πιο προωθημένη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, ήθελε αυτή την πρόταση να την καταθέσει μαζί με τη Νέα Αριστερά, καθώς θα ήταν ένα βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας.
«Το επιχείρημα ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί εκ των προτέρων δεν ευνοούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης από τη αντιπολίτευση το ακούμε πρώτη φορά από τη Νέα Αριστερά και είναι απορίας άξιο γιατί εμφανίστηκε μόλις τέθηκε ζήτημα παραπομπής του κ.Μητσοτάκη», ανέφεραν πηγές κοντά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, τα ίδια πρόσωπα σημείωναν πως «σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει προετοιμάσει νομικά τεκμηριωμένη πρόταση και αύριο θα λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί».
Εσωτερικό πρόβλημα ο Κασσελάκης
Το Flash.gr, σας ενημέρωσε εγκαίρως για τη σκέψη που προωθούν από το βράδυ της Τρίτης ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου, να αναζητήσουν τις υπογραφές από ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στο κόμμα Κασσελάκη.
Όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει νέο γύρο εσωστρέφειας, καθώς οι εν λόγω βουλευτές, όπως και ο εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός τους, υβρίζουν νυχθημερόν τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τα στελέχη του. Πρόσφατα, μάλιστα, του στέρησαν τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές οι πολίτες.
Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκη επιχείρησε να μοιράσει τις ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα στον τότε αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές του Κασσελάκη, έχουν χαρακτηριστεί ως πρόσωπα μη επιθυμητά για μια σειρά από στελέχη της Κουμουνδούρου.
Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Πάντως, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν αλλού οι τέσσερις απαραίτητες υπογραφές, δηλαδή στη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών και συγκεκριμένα σε εκείνους που υπερψήφισαν τη Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.