TikTok υπό πίεση: Πρόστιμο €530 εκατ. από την ΕΕ για μεταφορές δεδομένων στην Κίνα
Η TikTok παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας μεταξύ 2020 και 2022, επειδή δεν ενημέρωσε τους χρήστες ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μεταφέρονταν στην Κίνα.

Η TikTok τιμωρήθηκε την Παρασκευή με πρόστιμο ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ (600 εκατομμύρια δολάρια) από την κύρια αρχή προστασίας δεδομένων της ΕΕ, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις πληροφορίες των χρηστών, και της δόθηκε εντολή να αναστείλει τις μεταφορές δεδομένων προς την Κίνα, εάν εντός έξι μηνών δεν συμμορφωθεί πλήρως με τη νομοθεσία.
Όπως μεταδίδει το Reuters η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) δήλωσε ότι η TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, δεν κατάφερε να αποδείξει πως τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της ΕΕ — ορισμένα από τα οποία είναι προσβάσιμα από απόσταση από εργαζομένους στην Κίνα — τυγχάνουν του υψηλού επιπέδου προστασίας που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι κινεζικοί νόμοι — που δίνουν στην κυβέρνηση ευρείες εξουσίες να απαιτεί από εταιρείες την παράδοση δεδομένων — «αποκλίνουν ουσιαστικά από τα πρότυπα της ΕΕ», παραδέχθηκε η TikTok κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Παραβίαση των κανόνων διαφάνειας
Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε επίσης ότι η TikTok παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας μεταξύ 2020 και 2022, επειδή δεν ενημέρωσε τους χρήστες ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μεταφέρονταν στην Κίνα. Επισημάνθηκε ότι η εταιρεία αναθεώρησε την πολιτική απορρήτου της το 2022 και πλέον «συμμορφώνεται».
Η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 485 εκατομμυρίων ευρώ για τις μεταφορές δεδομένων προς την Κίνα και επιπλέον 45 εκατομμύρια ευρώ για την έλλειψη διαφάνειας στην πολιτική απορρήτου.
Το πρόστιμο αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ. Η TikTok έχει την έδρα της στην ΕΕ στην Ιρλανδία, γεγονός που καθιστά την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) την αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των κανόνων.
Η TikTok ισχυριζόταν επί σειρά ετών ότι δεν αποθήκευε τα δεδομένα Ευρωπαίων ή Αμερικανών χρηστών σε διακομιστές στην Κίνα, ωστόσο τον Απρίλιο ενημέρωσε τη ρυθμιστική αρχή ότι είχε ανακαλύψει, τον Φεβρουάριο, πως «περιορισμένα δεδομένα χρηστών του ΕΟΧ» είχαν πράγματι αποθηκευτεί στην Κίνα.
Ο αναπληρωτής επίτροπος της DPC, Γκρέιαμ Ντόιλ, δήλωσε ότι η αρχή λαμβάνει αυτή την ανακάλυψη «πολύ σοβαρά» και, παρότι η TikTok υποστηρίζει ότι διέγραψε τα δεδομένα από τους κινεζικούς διακομιστές, εξετάζεται «κατά πόσο απαιτούνται περαιτέρω κανονιστικές ενέργειες».