UNESCO: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για τα μινωικά ανάκτορα – Στο Παρίσι η ελληνική αποστολή
Η ελληνική επιχειρηματολογία βασίζεται σε έναν σύγχρονο, ολιστικό σχεδιασμό, που αναδεικνύει το «brand» του μινωικού πολιτισμού στη διεθνή σκηνή.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι, εκεί όπου το μεσημέρι η Unesco αναμένεται να ανακοινώσει αν τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης θα μπουν –επιτέλους– στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Οργανισμού, με την ελληνική αποστολή να κρατά μικρό καλάθι αλλά να ελπίζει σε θετική έκβαση.
Ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας, Γεωργία Μηλάκη, η οποία δήλωσε στο Cretaliveλίγο πριν την έναρξη της συνόδου: «Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για θετική έκβαση στην υπόθεση».
H ελληνική πρόταση
Η πρόταση της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού , κατατέθηκε από τον Μάρτιο του 2023 και αφορά τη σειριακή ένταξη έξι κορυφαίων μινωικών ανακτόρων: Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία και Ζώμινθος. Πρόκειται για μνημεία-ορόσημα του πρώτου προηγμένου πολιτισμού της Ευρώπης, με τεράστια αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία.
Η ελληνική επιχειρηματολογία βασίζεται σε έναν σύγχρονο, ολιστικό σχεδιασμό, που αναδεικνύει το «brand» του μινωικού πολιτισμού στη διεθνή σκηνή. Μάλιστα, από πέρυσι μέχρι σήμερα, έγιναν παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους –με επίκεντρο την Κνωσό– ώστε να πληρούνται τα αυστηρά κριτήρια της UNESCO.
Η σημερινή απόφαση δεν είναι απλώς τυπική. Είναι μια ιστορική ευκαιρία αναγνώρισης και διεθνούς προστασίας ενός πολιτισμού που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον παγκόσμιο πολιτισμικό χάρτη.